Continuă știrile false privind oamenii plătiți să declare decese fictive de COVID-19

De la declanșarea pandemiei de SARS-CoV-2, unele teorii ale conspirației, luând forma unor fake news-uri (știri false), au ținut agenda presei locale și naționale.

La începutul lunii mai, un subiect scandalos ținea agenda unui post central de televiziune: „spitalele plătesc oameni să declare decese fictive de COVID-19”. Deși fără probe sau motive reale, astfel de informații false au ajuns să fie subiecte de știri și în ziarele locale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Cel mai recent articol, publicat, astăzi, pe un site local din județul Botoșani, pare a avea aceeași soartă a fake news-ului.

Conform ziarului, familia unui bărbat din județul Botoșani, inclus pe lista deceselor COVID, susținea că moartea acestuia nu a avut nicio legătură cu noul coronavirus și că un funcționar al DSP i-ar fi propus să semneze un act prin care recunoștea infectarea pacientului cu Sars Cov-2, la schimbul unei sume de 3000 de lei.

Reacția DSP Botoșani nu a întârziat să apară:

„Referitor la articolul din presa locală prin care se induce ideea că reprezentanții DSP Botoșani ar oferi bani pentru declararea unor cazuri pozitive de COVID-19, facem precizarea că singurele contacte oficiale cu familia care face acuzațiile au fost doar telefonice, conform metodologiei.

Deoarece familia respectivă refuza colaborarea, medicul epidemiolog a decis să ceară sprijinul Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, care a luat legătura cu poliția locală, cu medicul de familie și cu primarul comunei Vlădeni.

Angajații Direcției de Sănătate Publică nu au avut niciodată contact direct cu această familie și nu au oferit bani niciodată vreunui suspect sau confirmat Covid19.

Menționăm că ne vom adresa oficial organelor competente care să verifice toate acuzațiile apărute pe site-ul local”, este punctul de vedere transmis de DSP Botoșani.

PUBLICITATE