Consiliul Județean Neamț atenționează primăriile Târgu Neamț și Roman că riscă amenzi

Consiliul Judeţean Neamţ a pregătit două adrese care au fost trimise către Primăria municipiului Roman şi către cea a oraşului Tîrgu Neamţ, prin care le pune în vedere faptul că riscă amenzi din partea Comisiei Europene pentru că pe terenuri care aparţin administraţiilor locale există depozite temporare situate în proximitatea depozitelor neconforme, închise prin proiectul SMID Neamţ.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Aceste depozite temporare au atras atenţia reprezentanţilor Ministerului Fondurilor Europene, în timpul vizitei făcute zilele trecute în vederea recepţiei finale a obiectivelor de investiţie realizate prin SMID. Atât la Roman cât şi la Tîrgu Neamţ, depozitele închise prin proiect corespund din punct de vedere tehnic şi vizual. Există însă un prejudiciu major în domeniul poluării mediului înconjurător al investiţiilor realizate cu fonduri europene, adus de maldărele de deşeuri depozitate la voia întâmplării în aşa zise depozite temporare, care, culmea, au autorizaţie de mediu emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ.

Vrem să atenţionăm două dintre primăriile judeţului – pe cea de la Roman şi pe cea de la Tîrgu Neamţ, că se expun riscului de a fi amendate dacă vor accepta existenţa depozitelor temporare în imediata vecinătate a depozitelor neconforme, pe care noi le-am închis prin Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Neamţ. Cele două depozite temporare au atras atenţia reprezentanţilor Ministerului Fondurilor Europene, care au precizat faptul că aspectul acestora poate aduce prejudicii majore în ceea ce priveşte poluarea mediului, fapt care poate atrage sancţiuni de la Comisia Europeană, ai cărei reprezentanţi şi-au anunţat vizita în perioada următoare, în judeţul Neamţ. Prin aceste adrese, Consiliul Judeţean atrage atenţia Primăriei municipiului Roman şi Primăriei oraşului Tîrgu Neamţ pentru a lua măsuri urgente cu privire la eliminarea finală a deşeurilor existente în depozitele temporare, la Depozitul Judeţean de Deşeuri de la Girov. Fac precizarea că monitorizarea post-închidere a depozitelor neconforme închise prin proiectul finanţat prin fonduri europene este în sarcina primăriilor. Ele au fost predate cu protocol de predare – primire de către Consiliul Judeţean, de aceea orice amendă va fi suportată din bugetul local al primăriilor care acceptă funcţionarea depozitelor temporare”, a declarat Constantin Iacoban, preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ.

Depozitul închis de la Roman a fost predat Primăriei pe data de 11 decembrie 2014, iar cel de la Tîrgu Neamţ, pe data de 26 ianuarie 2015. Ambele primării cu care CJ Neamţ poartă corespondenţă pe această temă au pus terenurile la dispoziţia opratorului pentru depozitare temporară a deşeurilor. Potrivit prevederilor art. 52, alin.1) din Regulamentul de salubrizare a localităţilor din judeţul Neamţ, aprobat de către toate unităţile administrativ – teritoriale, “Depozitarea deşeurilor municipale este permisă numai în depozitul judeţean de deşeuri nepericuloase de la Girov, amenajat conform legislaţiei şi normelor tehnice în vigoare”. În conformitate cu legislaţia de mediu, aceste depozite temporare reprezintă păstrarea pentru o perioadă limitată deşeurile în mod corespunzător în spaţii special destinate şi amenajate, până la preluarea şi transportul lor la locul de eliminare finală.

PUBLICITATE