Conducearea C.J. Neamț va amenaja parcările publice pentru admirarea lebedelor


discutii lebede2Conducerea Consiliului Judeţean Neamţ a luat decizia ca în perioada următoare, în colaborare cu administraţia locală din comuna Pângăraţi, să rezolve o problemă importantă pentru mulţi dintre nemţenii iubitori de natură şi nu numai: să amenajeze parcarea de pe malul lacului, devenită loc de popas în special pentru cei care vor să admire lebedele de pe luciul apei. Ideea se va materializa şi în alte locuri din judeţ, unde sunt deja parcări publice, dar care au ajuns paragină din cauza dezinteresului responsabililor de întreţinerea lor şi a neglijenţei turiştilor faţă de posibilitatea de a sta într-un loc curat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Începutul acestor amenajări va fi la Pângăraţi şi pentru asta a avut loc, la Consiliul Judeţean, o întâlnire cu responsabilii de derularea de proiecte din CJ, cu reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în protejarea mediului, autorităţi publice locale şi judeţene. Printre participanţi s-a numărat şi deputatul Vlad Marcoci, unul dintre cei patru parlamentari care vor iniţia legislaţia referitoare la înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Arii Protejate. Documentul va fi de maximă importanţă pentru judeţul Neamţ, având în vedere specificul zonei noastre şi ariile protejate existente. discutii lebede1„Vrem să avem o lege funcţională şi nu una care să ne împiedice să facem treabă! Important e să nu lăsăm lucruri la voia întâmplării, ci să le putem stăpâni şi controla, să putem interveni fără prea multe demersuri şi pierderi de timp. Lucrurile acestea se stabilesc prin discuţii clare, cum e cazul de faţă, nu cum s-a întâmplat când s-au stabilit limitele Parcului Naţional Ceahlău, din birou, astfel că s-au trezit oamenii că le trece prin curţi graniţa parcului“, a declarat deputatul Vlad Marcoci.

După discuţii aplicate pe ceea ce înseamnă legislaţia în acest domeniu, s-a discutat concret despre parcarea de la Pângăraţi:

„Cât mai curând vom începe amenajarea acelei parcări, pentru că este situată la drum naţional foarte tranzitat şi este tot timpul loc de popas pentru turiştii care trec prin zonă, fiind atraşi de lebedele şi raţele de pe lac. După ce o vom pune la punct, vom putea exploata «Fenomenul lebedele»! Va asigura Consiliul Judeţean mobilier pentru locul respectiv, vom pune pubele ca să fie loc de depozitat gunoiul, să nu mai fie dus de vânt în lac şi în vegetaţia de pe malul apei şi poate vom instala şi o cameră video, ca să putem supraveghea într-un fel ordinea de acolo, pentru că, din păcate, se întâmplă să se distrugă intenţionat unele bunuri ori să se împrăştie gunoaiele voit. De asemenea, am putea instala şi o lunetă, prin care cei interesaţi să poată vedea ce se întâmplă la distanţă“, a declarat Daniel Vasiliu Macovei, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ.

Preşedintele Emilia Arcan a adăugat că astfel de amenajări vor apărea în mai multe zone pitoreşti din judeţ, legislativul judeţean asociindu-se, de curând, cu cîteva comune cu care are în plan să deruleze un proiect pentru punerea în valoare a Lacului Izvorul Muntelui, dar vor ruma şi altele. Amenajările de parcări publice sunt lucruri simple, care puse la punct au efect nemaipomenit! Vom identifica mai multe astfel de locuri unde să asigurăm condiţii pentru cei care vor să se bucure de minunăţiile naturii din judeţul Neamţ. E şi acesta un mod de a atrage turiştii, pentru că vor avea un loc în care să poposească, să savureze un ceai, să admire priveliştea“, a declarat preşedintele CJ Neamţ, Emilia Arcan.

PUBLICITATE