Condamnări grele în unul dintre cele mai mari dosare de evaziune din Neamț: între 7 și 11 ani și 10 luni de închisoare

Condamnări grele într-unul dintre cele mai mare dosar de evaziune din Neamț, cu un prejudiciu de 16 milioane de euro. Patru inculpați au primit între 7 și 11 ani și 10 luni de închisoare.

Magistrații Tribunalului Neamț au dat o soluție într-un dosar care se judecă de mai bine de 7 ani în care mai mulți oameni de afaceri au fost acuzați de DIICOT că au păgubit statul român cu 16.000.000 euro.

Cea mai mare condamnare a primit-o M.G.D., care a fost condamnat la 11 ani și 10 luni de închisoare, după ce judecătorii au contopit două pedepse de 7 ani, respectiv 9 ani și 6 luni pentru evaziune fiscală.

Alți patru oameni de afaceri au primit 7 ani, 7 ani, 10 ani și 11 ani și 6 luni.

Pentru ceilalți inculpați, instanța a decis încetarea procesului penal după ce s-au prescris faptele acestora.

Decizia intanței poate fi citită AICI

Sentința de la Tribunalul Neamț nu este definitivă.


Potrivit unui comunicat DIICOT din 2016, în perioada 2012-2015 doi dintre inculpați au iniţiat un grup infracţional organizat (în care au fost cooptaţi ulterior şi alţi suspecţi) specializat în construcţia unor scheme infracţionale complexe, prin care să se obţină atât beneficii materiale importante, ca urmare a săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, cât şi spălarea banilor rezultaţi din săvârşirea acestei infracţiuni.

„Grupul infracţional organizat de către suspecţi  a constat în crearea sau preluarea direct sau prin interpuşi a numeroase societăţi comerciale care ulterior au fost folosite în scopul emiterii către beneficiarii interesaţi a unor facturi cu caracter fictiv, prin care se atesta în mod nereal livrarea unor mărfuri or prestarea unor servicii de valoare foarte mare.

S-a reţinut că emiterea respectivelor facturi a servit atât scopului diminuării în mod ilicit  a bazei impozabile şi implicit a sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe şi impozite cât mai ales scopului creării unei aparente justificări a virării în conturile societăţilor comerciale folosite a unor sume importante de bani.

Ulterior, sumele de bani au fost ridicaţi numerar de către membrii grupului infracţional, prin folosirea unor documente justificative ce nu corespundeau realităţii (de ex. restituire împrumut acordat de administrator societăţii comerciale pe care o administra) sau prin justificări de tipul ”achiziţii materiale”, fără ca ulterior să fie prezentate unităţii bancare documentele justificative cu privire la aşa zisele achiziţii.

O a treia modalitate a ridicării sumelor de bani virate de către beneficiari a reprezentat-o transferarea unor sume de bani în alte conturi ale aceleiaşi societăţi comerciale, conturi pe care erau emise carduri de debit, urmată de retragerea sumelor respective de la ATM-uri.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că membrii grupului infracţional au creat un lanţ de societăţi comerciale care aveau o aparenţă de bonitate (o perioadă de tranzacţii licite de mică anvergură) în timp ce alte societăţi au fost create direct în scopul în scopul infracţional arătat.

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat de către membrii grupului infracţional este de aproximativ 16.000.000 euro.” – nota comunicatul DIICOT emis pe 7 aprilie 2016, după ce s-au efectuat 51 de percheziţii pe raza județelor Neamț, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Galați, Buzău, Vrancea, Prahova, Iași, Suceava, Hunedoara și Maramureș şi a municipiului Bucureşti

PUBLICITATE