Comunicatul OFICIAL al ApaServ și explicațiile cu privire la întreruperea apei


Lucrările de remediere a avariei de pe strada Petru Movilă au fost finalizate pe data de 11.03.2016, la ora 15:30, când au început manevrele de alimentare a reţelelor. În funcţie de consum, estimăm că după ora 19:00 se va relua furnizarea apei în zonele afectate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Comunicat presa-page0001Intervenţia pe una dintre magistralele care alimentează Municipiul Piatra Neamţ şi comunele învecinate s-a desfăşurat în perioada 09.03.2016, ora 15:00 – 11.03.2016, ora 15:30.

Această magistrală, realizată din tuburi de beton precomprimat, a fost montată în anul 1980, are un diametru nominal de 800 mm şi asigură transportul apei potabile din Captarea Vaduri până la Rezervorul R3, de pe strada Ape Minerale.

Durata mare de remediere a avariei se datorează următorilor factori:

  • Pe tronsonul de conductă afectat a fost turnat un bloc de beton (pentru remedierea unei avarii, în anul 1983); pentru a se putea interveni, angajaţii Companiei au fost nevoiţi, după tăierea asfaltului şi îndepărtarea stratului de pământ, să spargă şi să îndepărteze tubul de beton, împreună cu tronsonul de conductă.
  • Pentru a înlocui porţiunea de magistrală afectată s-a executat, pe bază de comandă, în regim de urgenţă, o conductă personalizată, de acelaşi diametru, dar din metal.
  • De asemenea, au fost proiectate şi executate piesele de îmbinare, între metal şi beton. Achiziţionarea unor astfel de piese de la furnizori ar fi presupus un timp de livrare de aproximativ o lună, drept pentru care s-a preferat realizarea lor în regie proprie.
  • Având în vedere dimensiunile conductei, precum şi diferenţa de material (metal, respectiv beton precomprimat), lucrările de etanşare au necesitat un timp îndelungat de realizare.

Cauza principală a apariţiei acestei avarii este vechimea reţelei preluată de la unităţile administrativ-teritoriale, ieşită din termenul de folosinţă. Managementul Companiei depune toate eforturile pentru remedierea avariilor şi întreţinerea reţelelor, însă, fără sprijinul UAT-urilor, nu se pot realiza investiţii în reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată.

Furnizarea serviciilor de alimentare cu apă şi de colectare/tratare a apelor uzate pentru toţi utilizatorii din zona de operare a Companiei, în condiţii de calitate şi eficienţă, cu respectarea prevederilor de protecţie a mediului este o prioritate pentru Conducerea Companiei.

În situaţii extreme, cum este cea de faţă, suntem conştienţi de disconfortul şi neplăcerile create, însă dăm asigurări că am depus şi depunem în continuare toate eforturile pentru remedierea avariilor şi asigurarea continuităţii furnizării apei potabile.

În ceea ce priveşte termenele eronate de finalizare a avariei, vom analiza modul în care s-a estimat timpul necesar executării lucrării, pentru a evita astfel de situaţii pe viitor.

Ne cerem scuze încă o dată pentru disconfortul creat şi mulţumim pentru înţelegere tuturor utilizatorilor serviciilor de apă şi canalizare afectaţi de întreruperea furnizării apei potabile.

Atragem atenţia consumatorilor că la reluarea furnizării serviciului, din cauza antrenării depunerilor din conducte, apa va avea suspensii şi culoare. Această apă se poate folosi în scopuri menajere.

PUBLICITATE