Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț, gazdă a celui mai mare proiect de mobilitate școlară din România

15 elevi straini, 17 voluntari, 19 profesori din 3 state diferite dovedesc că, într-o viață marcată de restricții și condusă de norma distanțării fizice, EDUCAȚIA este cea care reușește să readucă oamenii împreună.

În ceea ce putem spune că este cel mai mare proiect de mobilitate Erasmus+ desfășurat în România de la apariția pandemiei, județul Neamț se poate mândri cu derularea programului „STEAM of course” de către Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Un program internațional realizat de o școală ambasador a Parlamentului European, etalon al excelenței în educația nemțeană.

Luni, 18 octombrie, în sala de festivități a Palatului Administrativ, s-a dat startul acestui proiect de avengură internațională, bucurându-se de larga susținere a Președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, precum și de prezența celor mai iscusiți și talentați elevi pe care îi avem.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut doamnei profesor dr. Cristina Neculăeș, urmând alocuțiunile profesorului Leen Siongers (Belgia), coordonatoarea generală a proiectului, a doamnei profesor Brîndușa Andrei, directorul CNCH Piatra-Neamt și a doamnei profesor dr. Mihaela-Cătălina Tărcăoanu, directorul adjunct al CNCH Piatra-Neamt.

După o pauză de aproximativ 2 ani, putem fi din nou împreună, să împărtășim experiențe de neuitat, să ne distrăm, să învățăm.

Poate cel mai important, să evoluăm împreună spre progres.

Pentru că istoria ne-a arătat că suntem cei mai buni atunci când lucrăm împreună.” a fost mesajul transmis de președintele Ionel Arsene, prin intermediul lui Mihai-Sebastian Soroceanu, absolvent al prestigiosului colegiu gazdă.

După deschidere, elevii și profesorii din școlile partenere au vizitat „Hogașul”, însoțiți de doamna Alina-Mihaela Zaharia, consilierul educativ al colegiului.

Au urmat, în incinta colegiului, activități de icebreaking in echipe multinaționale, coordonate de doamna profesor Alina Baluș.

Scopul este sa promovam lecțiile STEM – Științe, Tehnologie, Inginerie, Matematica, într-o formulă inovativă, europeană.

În plus, pentru că în sigla proiectului nostru putem identifica și „Arta”, conceptul pe care îl propunem este „STEAM of course”, reușind, astfel, să ștergem barierele între disciplinele reale si cele umaniste.

Educația este un proces complex și în continuă schimbare, iar noi reușim să ne adaptăm prin predarea eficientă interdisciplinară și multidisciplinară.” a declarat profesorul dr. Cristina Neculăeș, coordonator al proiectului.

În cursul zilei de astăzi, curajoșii tineri prezenți la Piatra-Neamț au făcut cunoștință cu câteva mărturii ale istoriei locale, vizitând Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra-Neamț.

Mâine, 20 octombrie, elevii reuniți în cadrul proiectului se vor deplasa la Iași – capitala istorică a regiunii Moldova, participând la cursuri ale secției de robotică a Facultății de Mecanică, Electronică și Robotică, din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, urmând ca mai apoi, joi, 21 octombrie, elevii să revină în județul Neamț pentru workshopuri de matematică aplicată și desen, dar și un flashmob pe muzică tehno.

PUBLICITATE