Clarificări ale Poliției Neamț în cazul agentului fără „ținuta de polițist”

O dezbatere intensă a izbucnit în spațiul public și pe rețelele sociale în urma publicării unui videoclip în care un polițist din Neamț, îmbrăcat într-o uniformă de ceremonie, oprește un autoturism pe un drum public din județul Neamț și solicită documentele șoferului.

Videoclipul (care a strâns peste 400.000 de vizualizări și aproape 1.000 de comentarii) a provocat îndoieli în rândul publicului privind legalitatea acțiunii polițistului, având în vedere faptul că acesta nu purta uniforma obișnuită de poliție.

În filmare, polițistul, îmbrăcat în cămașă albă, cravată și pantaloni închiși la culoare, este contestat de către persoana care îl filmează și de internauți, care susțin că nu ar fi avut dreptul să oprească autoturismul în acea ținută.

Polițistul se apără afirmând că este în serviciu, deoarece a coborât dintr-o mașină de poliție.

În urma acestei controverse, Serviciul Poliției Rutiere Neamț a fost solicitat de către redacția MESAJUL.ro să clarifice situația.

Răspunsul primit lămurește dezbaterea: polițiștii au dreptul să legitimeze persoane, să stabilească identități și să poarte echipamentul necesar, indiferent dacă sunt îmbrăcați în uniformă sau civil.

De asemenea, pot utiliza vehicule de serviciu, cu sau fără semne distinctive ale poliției, trebuie să fie amabili și să adopte o atitudine politicoasă și fermă.

IPJ Neamț a confirmat că filmarea a fost făcută în ziua de 5 septembrie 2022, când polițistul din videoclip a participat la deschiderea anului școlar la două unități de învățământ din localitățile Dragomirești și Vad.

După aceste activități, în timpul deplasării, polițistul a identificat un autoturism asupra căruia exista un sechestru, procedând la oprirea acestuia și solicitând sprijinul colegilor.

Persoanele din autoturism au fost sancționate contravențional, iar certificatul de înmatriculare a fost reținut.

„Conform Articolul 31 (1) din Legea nr 218 din 2002, în realizarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul este învestit cu exerciţiul autorităţii publice şi are următoarele drepturi şi principale: a) să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor, în condiţiile prezentei legi; h) să poarte asupra sa armamentul şi muniţia necesare, indiferent dacă este în uniformă sau echipat civil, şi să folosească, pentru îndeplinirea misiunilor, autovehicule din dotare, cu sau fără insemnele distinctive ale poliţiei; civilizat, să dea dovadă de amabilitate şi solicitudine, respectiv să adopte o atitudine politicoasă şi fermă. Poliţistul trebuie să dovedească stăpânire de sine, capacitate de comunicare şi abilităţi de gestionare a situaţiilor conflictuale.

Cu privire la situaţia semnalată de dumneavoastră facem precizarea că în cursul zilei de 5 septembrie 2022, poliţistul din filmare a fost prezent la deschiderea anului şcolar, la două unităţi de învăţământ, din localităţile Dragomireşti şi Vad.

După finalizarea acestor activităţi, în timp ce se deplasa cu autospeciala pe DJ 208G, în localitatea Vad, a identificat în trafic un autoturism, asupra căruia avea cunoştinţă că figura măsura unui sechestru.

Acesta a procedat la oprirea autoturismului în cauză, declinându-şi identitatea şi motivul opririi, solicitând totodată sprijinul colegilor planificaţi în activitate.

Persoanele în cauză au fost sancţionate contravenţional conform Legii 61 din 19914 şi O.U.G. 195 din 2002, fiind luată şi măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.” – este răspunsul dat de Poliția Neamț pentru MESAJUL.ro

 

@raducostel570♬ sunet original – raducostel570 Radu

PUBLICITATE