CJPC: 20.000 lei amendă și oprirea temporară a TELEGONDOLEI în Piatra-Neamț

Având în vedere faptul că, în data de 27.08.2018, în jurul orelor 20.00, a avut loc un eveniment în legătură cu serviciile de agrement – Telegondola Piatra Neamţ , respectiv 16 turişti au fost blocaţi în cabine pe traseu, CJPC Neamţ a declanşat o acţiune operativă de control la unitatea în cauză – prestator de servicii de agrement SC PERLA INVEST SRL Piatra Neamţ.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Echipa de comisari a verificat dacă au fost respectate procedurile şi existenţa înscrisurilor privind elementele de siguranţă pentru instalaţiile de transport pe cablu :

  • autorizaţie ISCIR
  • procedurile privind mentenanţa şi reviziile periodice (obligatorii  a fi executate săptămânal)
  • proceduri de lucru în caz de evenimente/avarii pe reţeaua de transport telegondolă
  • contract/contracte cu servicii de salvare – în cazul de faţă, cu Salvamont Neamţ
  • informaţiile primare afişate la staţiile de plecare/sosire a cabinelor cu privire la
    • Regulamentul de utilizare a serviciului
    • Avertizări privind accesul persoanelor cu deficienţe de sănătate
    • Instrucţiuni/recomandări/avertizări afişate în staţiile de plecare/sosire

Pentru nerespectarea prevederilor art. 7, lit c, alin 2 din OG nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare – [operatorii economici sunt obligati sa presteze numai servicii care nu afecteaza viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora] – operatorului economic i s-a aplicat o sancţiune contravenţională, în conformitate cu  prevederile art. 50, (1) lit a, respectiv amendă contravenţională în valoare de 20.000 lei .

Având în vedere oportunitatea şi urgenţa măsurii de limitare a prejudiciilor eventuale care ar putea să afecteze viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora, echipa de comisari a dispus odată cu  aplicarea sancţiunii pecuniare, în conformitate cu prevederile OG nr. 21/1992 (rep) art. 55, alin (2), lit. d, măsura de oprire temporară a prestării serviciilor de agrement – transport cu Telegondola Piatra Neamţ, până la remedierea deficienţelor.

Pentru abaterile de informare cu privire la afişarea unui număr de telefon de urgenţă, echipa de comisari a aplicat şi sancţiunea avertisment, în conformitate cu prevederile art.4 alin.2 lit.b din Legea nr. 270/2017 – Legea prevenirii.

Operatorul economic va rămâne, in continuare, in atentia CJPC Neamt, dat fiind ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor nu tolereaza nicio abatere de la prevederile legale,  supravegheaza permanent piata si se asigura de respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor.

PUBLICITATE