Ciprian Șerban: „La primăria Roznov încep să apară din ce în ce mai multe probleme de legalitate”

La primăria Roznov încep să apară din ce în ce mai multe probleme de legalitate, transmite deputatul Ciprian Șerban.

Potrivit acestuia, primarul liberal, Vasile (Lică) Pavăl, nu înțelege că pe primul plan trebuie pus interesul roznovenilor și expune un exemplu de ilegalitate a primarului de Roznov.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„În calitate de președinte al PSD Roznov, la ultima discuție cu colegii consilieri locali PSD, am luat la cunoștință de unele aspecte foarte grave de la nivelul primăriei Roznov unde, culmea, primarul încalcă legea în mod grosolan și apoi iese public și acuză PSD-ul că se opune la ilegalitățile pe care dorește el să le facă.

Cum altfel să facă niște aleși locali responsasbili? Să voteze tot felul de ilegalități, doar ca să nu se supere primarul?” – spune deputatul Ciprian Șerban.

Parlamentarul a expus și un exemplu de ilegalitate, un contract cu un cabinet de avocatură pe baza unei Hotărâri a Consiliului Local Roznov din 2021.

„Primăria orașului Roznov a încheiat un contract cu un cabinet de avocatură pe baza unei Hotărâri a Consiliului Local Roznov din 2021.

Nu știm de ce a crezut primarul că în anul 2022 nu mai trebuie să respecte procedura legală, în sensul aprobării unui nou contract tot prin consiliul local, și a ales să facă un act adițional care poate fi atacat oricând.

Acest aspect nu este doar o temă de dezbatere politică, așa cum încearcă primarul să mintă oamenii.

Nu face nimeni opoziție de dragul opoziției. Nu are nimeni nimic contra unui astfel de contract, ba chiar îl considerăm necesar. Problema reală este mult mai gravă și, din păcate, domnul primar se preface că nu o vede.

Atunci când vorbim despre instituții publice, un contract poate avea o durată de maxim 1 an, cu posibilitatea de prelungire cu încă 4 luni, dacă, în mod cumulativ, sunt îndeplinite mai multe condiții. Așa prevede legislația achizițiilor publice pe care o respectăm cu toții!

Domnul Pavăl nu poate fi deasupra legii și cu siguranță nu poate fi deasupra roznovenilor.” – transmite Ciprian Șerban

Deputatul susține că dacă se dorea prelungirea pe mai mulți ani a acestui contract, acest lucru trebuia prevăzut de la început.

Adică, în contractul inițial, respectiv hotărârea Consiliului Local din 2021, trebuia să stipuleze clar că se încheie pe mai mulți ani și că e vorba de o acțiune multianuală. Inclusiv bugetul orașului ar fi trebuit structurat pe mai mulți ani pentru acest contract.

„Nu poți să închei un contract altfel de cum au votat consilierii locali!” – mai spune Ciprian Șerban, menționând că  se putea avea în vedere Ordinul Ministerului de Finanțe nr. 1792 din 2002, care definește în ce condiții un program sau proiect poate deveni multianual.

„Se putea stipula în Hotărâre că se încheie un contract pentru un dosar care are derulare pe mai mulți ani.

Astfel, contractul era întocmit pe mai mulți ani pentru că știm cu toții că un dosar în instanță are o întindere mai mare decât 1 an.” – declară parlamentarul.

Potrivit acestuia, dacă în documentația de atribuire inițială era prevăzută posibilitatea de suplimentare a serviciului juridic deja achiziționat, nivelul maxim la care era posibilă o astfel de suplimentare, calcularea valorii estimate prin luarea în considerare a variantei de prelungire, printr-o clauză explicită, atunci am fi putut vorbi despre un contract care s-ar fi putut prelungi cu încă 4 luni.

„Se anunța modificarea contractului pe SEAP înainte de expirarea termenului de valabilitate și în maxim 30 de zile de la data încheierii actului adițional. Atunci totul ar fi fost legal!

Niciunul dintre aceste lucruri nu s-au înfăptuit. Toate aceste aspecte, despre care am vorbit, le poate găsi oricine dorește să citească Ordinul Ministerului de Finanțe amintit și art. 165, al. (1) din Hotărârea de Guvern nr. 395/2016 care prevede normele metodologice de aplicare a tuturor reglementărilor legale referitoare la atribuirea unui contract de achiziție publică, a unui acord cadru.

Inclusiv dl. Pavăl, care este plătit din banii noștri să cunoască, să respecte legea și să propună, în consecință, proiecte corecte pentru dezvoltarea orașului Roznov!

Acesta este doar un exemplu despre cum primarul Vasile (Lică) Pavăl încalcă legea și când este atenționat se supară și dă vina pe consilierii locali care nu sunt de acord cu el. Nici măcar nu are capacitatea să stea puțin să se gândească că atunci când consiliul local este contra lui, poate greșește el cu ceva. Nu. El se consideră primarul perfect și toată lumea trebuie să facă ce spune el, doar că lucrurile nu merg chiar așa. El trebuie să facă ce spune consiliul local și nu invers, iar consiliul local îl va obliga să respecte legea indiferent de câte postări va mai face pe rețelele de socializare ca să se plângă de consilierii locali.

Respectarea legii trebuie să fie mai presus de primar, nu primarul mai presus de lege!” – mai transmite deputatul Ciprian Șerban

PUBLICITATE