Cine intră în etapa a doua de vaccinare. Lista bolilor cronice

Lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID în România, care va începe după 15 ianuarie, a fost definitivată și trimisă direcțiilor de sănătate publică.

Coodonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a enumerat, la Digi24, persoanele care intră în etapa a doua de vaccinare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
  • beneficiarii din centrele sociale
  • persoanele care au peste 65 de ani
  • persoanele cu boli cronice
  • persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice

Astfel, în etapa a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România este inclusă populația la risc, reprezentată de:

a) Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
b) Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni:

– Diabet zaharat
– Obezitate
– Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
– Afecțiuni cardiovasculare
– Afecțiuni renale
– Afecțiuni oncologice
– Afecțiuni pulmonare
– Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
– Afecțiuni hepatice moderate/severe
– Afecțiuni autoimune
– Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase„, a precizat Valeriu Gheorghiță, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, „cei care efectuează reportaje în unități medicale”.

PUBLICITATE