Cinci incendii, stinse de pompierii nemțeni în acest weekend (FOTO)

Cinci incendii au avut loc în comunele Dragomirești, Rediu, Horia, Bălțătești și Costișa, fiind nevoie de intervenția echipajelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț în acest weekend.

Incendiu anexă gospodaresacă în localitatea Dragomirești

În data de 01.09.2023, la ora 16:18 pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o anexă gospodărescă în comuna Dragomirești.

La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la SVSU Dragomirești, Detașamentul de pompieri Piatra Neamț și SAJ Piatra Neamț.

La sosirea primelor echipaje de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă la un adăpost pentru plante furajere și la trei stoguri de fân, existând posibilitatea propagării la locuință și alte anexe gospodărești.

Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului. Au ars aproximativ 20 de tone de fân și construcția din lemn cu suprafața de 20 mp.

O femeie de 51 de ani cu atac de panică și ușoare arsuri la nivelul membrelor superioare și inferioare a fost preluată de la echipajul SAJ și transportată la UPU Piatra Neamț.

Jocul copiilor cu focul a fost cauza probabilă de producere a incendiului.

Incendiu locuință particulară în localitatea Betești

În data de 02.09.2023, la ora 04:00 pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o casă situată în localitatea Bețești din comuna Rediu.

La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Punctul de lucru Roznov, SVSU Rediu, SVSU Cândești și Detașamentul de pompieri Piatra Neamț.

La sosirea pompierilor incendiul se manifesta generalizat la mansarda și acoperișul unei case locuit cu posibilitatea propagării la anexele gospodărești și la o casă din vecinătate.

Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului. Au ars acoperișul și mansarda casei pe o suprafață de aproximativ 170 mp și bunurile materiale din interior (mobiilier, aparate electrocasnice, materiale textile, obiecte de uz casnic și documente)

Focul deschis în spații închise a fost cauza probabilă de producere a incendiului (lumânare lăsată nesupravegheată). Nu au fost victime.

Incendiu materiale lemnoase localitatea Cotu Vameș

În data de 02.09.2023, la ora pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu într-o gospodărie situată în localitatea Cotu Vameș din comuna Horia.

La locul solicitării s-a deplasat un echipaj de pompier din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere.

La sosirea pompierilor incendiul se manifesta la o magazie cu leme, existând posibilitatea propagării la o bucătărie de vară.

Pompierii au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului în urma căruia au ars 3 mc de lemn de foc.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost fumatul în locuri nepermise.

Incendiu grajd în localitatea Valea Arini

În data de 03.09.2023 la ora 14:59 pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o anexă gospodărescă situată în localitatea Valea Arini din comuna Bălțătești.

La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la SVSU Bălțătești și Detașamentul de pompieri Târgu Neamț.

La sosirea primelor echipaje de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă la acoperișul unei construcții cu rol de adăpost pentru animale și plante furajere.

Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului în urma căruia au ars acoperișul construcției pe o suprafață de aproximativ 60 mp și o tonă de fân.

Trăsnetul a fost cauza probabilă de producere a incendiului.

O femeie de 38 de ani a suferit un atac de panică. Aceasta a fost preluată de echipajul SMURD și transportată la CPU Târgu Neamț.

Incendiu casa în localitatea Mănoaia

În data de 03.09.2023 la ora 19:33 pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o casă situată în localitatea Mănoaia din comuna Costișa.

La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la SVSU Costișa și Punctul de lucru Roznov.
Incendiul se manifesta la acoperiș cu posibilitatea propagării la întreaga casă și la anexele gospodărești.

Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului. Au ars acoperișul casei (construit din astereală din lemn și acoperit cu tablă) pe o suprafață de aproximativ 100 mp, 2 mc de lemn de foc și s-au deteriorat 50 mp din tavan și bunuri din interiorul locuinței.

Din interiorul locuinței au fost evacuate două butelii.

Proprietara locuinței, o femeie de aproximativ de 73 de ani, a suferit un atac de panică.

Aceasta a fost asistată de membrii echipajului SMURD la locul evenimentului, refuzând transportul la spital.

Coșul de fum neprotejat termic față de materiale combustibile a fost cauza probabilă de producere a incendiului.

RECOMANDĂRILE POMPIERILOR:

Având în vedere faptul că astfel de evenimentele pot produce pagube materiale importante dar și pierderea de vieți omenești, pompierii nemțeni recomandă părinţilor, bunicilor şi tutorilor legali ai copiilor, respectarea unor reguli salvatoare:

  • păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care nu au acces copiii;
  • înlăturați orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă;
  • nu lăsaţi copiii singuri în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau alte aparate electrice aflate în funcțiune;
  • învăţaţi copiii cum să utilizeze sursele de aprindere și să se comporte în situaţii de pericol.
  • Nu lăsaţi focul deschis nesupravegheat, nu îi lăsați să se joace cu focul;
  • Nu permiteţi accesul copiilor nesupravegheaţi, în depozitele de furaje, șuri, poduri, magazii, grajduri etc., cu mijloace care pot produce incendii.

Învățaţi copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în astfel de situații critice:

  • dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;
  • dacă nu poate părăsi locuința, să sune la 112 (numărul unic pentru urgențe) și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor;
  • să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință;
  • dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;
  • atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

Pompierii nemțeni reamintesc cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru a evita producerea unor astfel de evenimente nedorite, ce pot produce importante pagube materiale și pierderea de vieți omenești:

  • nu amplasaţi lumânările aprinse în apropierea materialelor combustibile (mobilier, perdele, cărţi, articole de îmbrăcăminte, draperii, hârtie etc.) ori în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi a provoca incendii.
  • asiguraţi-vă că lumânarea se află în poziţie verticală şi că este fixată într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;
  • aşezaţi întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă, rezistentă la căldură;
  • stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;
  • asiguraţi-vă că lumânările sunt stinse complet atunci când părăsiţi încăperea;
  • nu adormiţi cu lumânările aprinse.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, soldate cu pagube materiale pompierii nemțeni reamintesc cetăţenilor măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor generate de fumat:

  • nu aruncați restul de țigară decât după ce v-ați asigurat că e stins;
  • nu aruncați mucurile de țigară pe jos în apropierea materialelor combustibile (în apropierea locuinței, a magaziilor de lemne, a depozitelor de furaje sau a adăposturilor de animale, etc).
  • dacă fumați într-o încăpere, folosiți o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor și să fie confecţionată dintr-un material ce nu ia foc. Puteți pune în scrumieră puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;
  • dacă vă întindeți în pat sau în fotoliu pentru a vă odihni, nu aprindeţi ţigara. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă;
  • stingeți țigara în scrumieră, niciodată în coşul de gunoi;
  • nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră;
  • dacă sunteți în autoturism și fumați, aveți grijă să nu aruncați restul de la țigară pe geam pentru că puteți incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii.
PUBLICITATE