Cinci dintre tenismenii care au fascinat publicul în secolul XX

Roger Federer, Novak Djokovic și Rafael Nadal au dominat ultimii 15 ani din circuitul masculin de tenis.

Pe meciurile lor extraordinare s-au “înverzit” multe ponturi tenis, ei trei fiind “regii” acestui sport în secolul XXI. Dar, înainte ca Roger, Nole și Rafa să acapareze turneele ATP și să devină cei mai titrați tenismeni la competițiile de Grand Slam, au existat alți jucători care s-au bucurat de glorie deplină pe terenul de tenis. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

“Bad boy” Andre Agassi

Au fost mulți “băieți răi” în lumea tenisului de-a lungul vremii, însă puțini au cucerit aproape toate inimile spectatorilor și telespectatorilor cum a făcut-o Andre Agassi. Poate că Nick Kyrgios ar avea ceva de învățat de la american. Născut în Las Vegas, în 1970, Agassi a cucerit opt turnee de Grand Slam, cât și medalia de aur la Olimpiada din 1996. A fost numărul 1 mondial și a trecut de la plete la calviție totală în ultimii săi ani de joc. S-a luptat cu dependența de droguri, de care a reușit să scape atunci când și-a întâlnit actuala soție, pe Steffi Graf. 

“Pistol Pete” – Retragere în glorie

Foto: Wikipedia

Nu este sportiv celebru care să nu viseze ca atunci când sosește momentul retragerii, aceasta să fie la fel de glorioasă ca restul carierei sale. Iar lui Pete Sampras i-a reușit perfect acest lucru, americanul câștigând US Open 2002, ultimul său turneu, chiar în fața compatriotului și rivalului său, Andre Agassi. Faimos pentru serviciul său și pentru backhandul cu o singură mână, Sampras s-a impus de șapte ori la Wimbledon și a câștigat, în total, 14 turnee de Grand Slam. 

Björn Borg – Omul care nu accepta înfrângerile

Suedezul, născut în 1956, a dominat lumea tenisului între 1973 și 1984, când a decis să se retragă pentru prima dată. O fire calmă pe teren, cât și în afara lui, Borg avea însă “demonii” săi, veniți mai ales din presiunea la care era supus în mod constant, de public și de media. A jucat în șase finale consecutive la Wimbledon, între 1976 și 1981, castigandu-le pe primele cinci. A încercat o revenire în tenis în 1991, dar a pierdut toate partidele jucate până în 1993, când a luat decizia să se retragă definitiv. Întors pe teren tot cu o rachetă de lemn, jocul său nu mai era adaptat la lumea modernă a tenisului. 

“Nu poți fi serios” – Replica rămasă în istorie

O replică spusă de John McEnroe arbitrului în timpul finalei din 1981 de la Wimbledon, disputată cu rivalul Björn Borg. A fost însă un ultim act câștigat de Johnny Mac. Americanul a fost “sarea și piperul” tenisului în timpul carierei sale de 16 ani. Numeroase certuri cu arbitrii, derapaje la interviuri, dar și un tenis de superclasa, care i-a adus șapte titluri de Grand Slam. 

Tenismen, jucător de poker, individ certat cu legea – Boris Becker

Începem cu ceea ce i-a adus notorietate neamțului de 54 de ani, și anume tenisul. A fost un fenomen al generației sale și în timpul carierei sale de 15 ani a cucerit șase trofee de Mare Șlem. Becker a cunoscut ceva succes și la poker, fiind ambasador Pokerstars la un moment dat. Nu s-a apropiat de valoarea premiilor din tenis, dar nici nu a pierdut vremea cu pokerul. În schimb, și-a cam pierdut averea, implicat și în multe scandaluri de evaziune fiscală. 

PUBLICITATE