Chiulitul și fumatul, la ordinea zilei în rândul elevilor din Piatra-Neamț, cu 100 de ani în urmă

Deși poate părea de necrezut, în urmă cu mai bine de 100 de ani, elevii din Piatra-Neamț aveau cam aceleași ”preocupări” pe care le întâlnim și astăzi prin licee, în rândul adolescenților.

Un amplu studiu de antropologie istorică făcut de către Prof. dr. Luminița Moscalu în cartea „Cotidian și mentalități în Piatra-Neamț (1864-1914)”, ne pune la dispoziție lucruri mai puțin cunoscute despre stilul de viață al locuitorilor și evoluția urbei din Evul Mediu și până în Modernitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Prin intermediul mai multor articole, ne propunem să facem cunoscut cititorilor, părți din istoria mai puțin știută a orașului Piatra-Neamț. Lucruri interesante, unele frumoase, altele mai puțin frumoase, dar în mod cert așa cum erau ele cunoscute în acele timpuri și cum au evoluat în zilele noastre.

Astfel, autoritățile locale de la acea vreme interveneau prin măsuri coercitive, primarul orașului hotărând în august 1879, sancțiuni în valoare de 20 lei pentru părinții ai căror copii înregistrau absențe nemotivate în învățământul primar.

Tot atunci, prefectul transmitea revizorului școlar nemulțumirea sa în legătură cu ”lipsa de interes în aplicarea legii instrucțiunii” și cu faptul că ”prin cataloage nu se văd decât absențe.

Așadar, chiulitul era la ordinea zilei și în urmă cu 100 de ani și încă din clasele generale. Ca o paralelă peste timp, o parte din excesele adolescenților de astăzi se pare că le ”moștenesc” cu mai bine de 100 de ani în urmă:

Într-un ordin al ministrului Instrucțiunii Publice, transmis în anul școlar 1911-1912, se preciza că ”elevii fumează pe străzile principale ale orașului, prin trenuri și stații, aruncă vorbe ofensatoare trecătorilor, petrec parte din timp prin localuri publice, stau până târziu noaptea, prin grădini și parcuri.”

Se propuneau măsuri de sancționare mai severe, un control mai riguros și implicarea mai fermă a comunității locale în viața școlară, considerându-se că ”vârsta copilăriei e fragilă și nechibzuită, ea trebuie veșnic călăuzită pentru a o feri de rătăcire.”

Astfel, în activitatea extrașcolară remarcăm adoptarea ”noilor măsuri de educație contemporană”. Prin regulamentul intern se stabilea ”permisiunea elevilor să viziteze teatrul, circul, sărbătorile culturale, când direcția școlii va găsi aceasta de  cuviință.” Astfel, în anii școlari din perioada 1910-1913 s-au realizat excursii școlare la Constantinopol, Budapesta și Viena.

În anul 1912, în Piatra-Neamț funcționau trei școli primare de băieți, trei școli primare de fete și o școală mixtă, în mahalaua Valea Viei.

O altă meteahnă a zilelor noastre o regăsim și în urmă cu 111 ani, când, în ianuarie 1909, directorul Școlii de băieți nr.3 se plângea că este acuzat că a cheltuit pentru reabilitarea localului și pentru ”atenanse” (corp secundar al unui imobil), bani mai mulți decât putea justifica. În aceste condiții, prefectul cere reevaluarea lucrărilor și prezența la exertiză a unui reprezentant din cadrul Serviciului tehnic local, alături de un delegat al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice.

În articolul următor veți descoperi date și lucruri mai puțin știute despre ”lumea interlopă” a orașului Piatra-Neamț, din urmă cu 125 de ani.

Vezi și Legendele municipiului Piatra-Neamț: de unde se trag numele cartierelor

Vezi și Istoria ”izvoarelor tămăduitoare”de pe dealul Cozla, descoperite în urmă cu 100 de ani

PUBLICITATE