Cea mai mare maternitate din Moldova a fost pusă sub acuzare pentru ucidere din culpă

În dosarul care investighează decesul, în noiembrie 2017, a doi nou-născuți infectați cu Klebsiella pneumoniae, Parchetul a trecut de la cercetările „in rem” la cele „in personam”. Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iaşi este urmărit penal, informează  Libertatea, care a primit conformarea procurorilor.

Unul dintre doctorii care au fost consultați ca experți dăduse vina pe mama și pe tatăl fetiței decedate la câteva zile după naștere: „O familie cu puține informații medicale”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În noaptea de 21 noiembrie 2017 s-a declanșat alerta la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași. La ora 1.30, coordonatoarea Centrului de Terapie Intensivă Neonatală, prof. dr. Maria Stamatin, a fost sunată de către medicul de gardă, care a anunțat-o că unul dintre nou-născuții prematur prezenta tahicardie și creșterea glicemiei, motiv pentru care suspiciona prezența unei infecții.

În următoarele ore, starea de sănătate a altor trei prematuri a început să se agraveze, întregul corp medical intrând în alertă. Probele recoltate aveau să confirme bănuielile medicilor: o infecție nosocomială intrase în zona cea mai sensibilă a unității medicale.

Doi copii, vecini de viață și de moarte Eliza, fetița soților Marina și Cătălin Acasandrei, s-a născut prematur – la șapte luni – pe 3 noiembrie 2017, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Copila a murit în după-amiaza de 21 noiembrie. După naștere, Eliza a fost repartizată într-un salon alături de un nou-născut a cărui mamă fusese depistată cu Klebsiella pneumoniae.

În ciuda primelor zile nefavorabile, de pe 15 noiembrie, fetița soților Acasandrei începuse să aibă „o evoluție mulțumitoare”, respira singură, nefiind necesar oxigen suplimentar. Eliza a luat în greutate, iar starea generală mulțumitoare s-a menținut până în dimineața de 21 noiembrie, când brusc i s-a alterat. Seara, fetița a murit.

Cu câteva ore înainte murise și băiețelul mamei confirmate cu Klebsiella. Infecția nosocomială, o constantă în secția cu nou-născuți Direcția de Sănătate Publică Iași evidențiase în ultimii cinci ani prezența Klebsiellei în secția de Terapie Intensivă, potrivit datelor consultate de Libertatea.

Iar în perioada iulie-noiembrie 2017, infecția a fost izolată la 26 de nou-născuți.  Motivul oficial al acestor infecții: supraaglomerarea care nu permitea carantinarea/izolarea nou-născuților proveniți din alte spitale sau a celor născuți de mame la care s-a izolat o bacterie cu risc.

Parchetul spune că a început urmărirea „in personam” împotriva spitalului Nemulțumiți de tergiversarea anchetei, în vara anului trecut, părinții au depus o contestație în instanță, solicitând judecătorilor să dispună urgentarea cercetărilor.

Solicitarea a fost admisă de Judecătoria Iași, care a impus procurorilor să finalizeze urmărirea penală până la sfârșitul anului 2020. Nu s-a întâmplat acest lucru.

Pe 19 februarie, tatăl a depus o nouă contestație în instanță. De această dată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a adus la cunoștința instanței că în anchetă a intervenit o schimbare de situație, fiind începută urmărirea penală „in personam”, până în acest an cercetările vizând doar fapta.

Potrivit oficialilor PJ Iași, începând cu data de 23 februarie, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iaşi a fost pus sub acuzare pentru ucidere din culpă, având calitate de suspect. Raportat la noile date ale anchetei, Judecătoria Iași a stabilit un nou termen pentru finalizarea urmăririi penale: 1 decembrie 2021.

Citeşte întreaga ştire: Cea mai mare maternitate din Moldova a fost pusă sub acuzare pentru ucidere din culpă, după moartea a doi bebeluși cu infecție nosocomială

PUBLICITATE