Cea de-a treia duminică din Postul Mare este închinată de Biserică Sfintei Cruci

Fiecare duminică din Postul Mare are propria sa temă. Tema acestei duminici este aceea că în Crucea lui Hristos se găsește atât „puterea lui Dumnezeu cât și înțelepciunea lui Dumnezeu” pentru aceia care sunt mântuiți (I Corinteni 1,24).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Conform Patriarhiei Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sluji în această zi la schitul „Sfânta Cruce” din județul Neamț.

În această duminică din mijlocul Postului Mare, Crucea este așezată în mijlocul bisericii nu numai pentru a le reaminti credincioșilor răscumpărarea lor de către Hristos și necesitatea ca ei să rămână angajați în eforturile lor de postire, ci și pentru a le aminti că: „cel ce nu-și ia crucea și nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine.”

Tema istorică, așa cum se observă din imnografia acestei zile, constă în victoria și bucuria Crucii, nu suferința acesteia. Părinții Bisericii puneau echivalau Crucea de-viață-dătătoare cu pomul vieții și o sădeau în mijlocul călătoriei către Sfintele Paști. Acesta este pomul care a fost așezat în Rai și care trebuie să le reamintească celor credincioși atât de bucuria lui Adam cât și de lipsirea lui de această bucurie în urma păcatului.

PUBLICITATE