Ce sunt mărgelele și cum pot fi clasificate?

Margelele sunt o alternativa la bijuteriile pretioase, folosita inca din cele mai vechi timpuri. La inceput, margelele erau simple bucati de piatra sau de coaja de copac, puse pe fire de vita de vie si purtate la gatul femeilor.

Ulterior, acestea au inceput sa fie din ce in ce mai variate si sa fie considerate a fi simboluri religioase, simboluri ale frumusetii sau chiar elemente supranaturale. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

De-a lungul timpului s-au folosit margele din oase de animale, din pietre, lemn, coji de nuci sau seminte iar pe masura ce omenirea a progresat au progresat si margelele. 

Cu mai bine de 3000 de ani in urma au aparut primele margele din sticla si s-a dezvoltat arta de a “ margeli “, care a devenit din ce in ce mai apreciata.

Astazi, varietatea de margele este una uriasa, acestea impodobind miliarde de oameni din intreaga lume. Exista mii de tipuri de materiale din care pot fi realizate margele, sute de culori si o multime de semnificatii pe care acestea le pot avea. 

  • Cum pot fi clasificate margelele din ziua de astazi?

Dat fiind faptul ca exista mii de modele de margele, acestea pot fi clasificate in functie de mai multe criterii:

  1. Materialele din care sunt facute. Pot fi margele realizate din materiale naturale sau sintetice. In ceea ce priveste materialele naturale, acestea pot fi organice ( oase, cochilii, seminte, lemn, perle, chihlimbar) sau minerale ( pietre, metale pretioase, roci, etc). In ceea ce priveste materialele sintetice, cel mai adesea sunt folosite ceramica, sticla, plasticul si diverse aliaje.
  2. Forma si dimensiuni. Exista o multime de forme care dau personalitate margelelor. Exista forme geometrice ( rotunde, patrate, dreptunghiulare, etc) sau forme inedite, cum ar fi margelele in forma de inima, sageata, butoi, ramuri, nasturi, lacrima, bob de fasole, etc. Forma extrem de variata da o libertate foarte mare producatorilor de margele, care le pot personaliza in cele mai inedite moduri. Tot in ajutorul personalizarii vine si modul in care arata suprafata margelei: neteda, satinata, metalizaa, etc. In ceea ce priveste dimensiunile, acestea pot fi extrem de variate: margele de dimensiunea firului de nisip sau margele mari, de dimensiunea unui ou.
  3. Tehnica de obtinere. O buna parte din margelele prezente astazi pe piata sunt obtinute din sticla presata. Exista si alte tehnici de obtinere insa, cum ar fi lustruirea la foc, incalzirea la lampa su fuziune.
  4. Origine. In functie de origine, de-a lungul timpului s-au diferentiat mai multe tipuri de margele. Astfel, poti gasi margele africane, cristale austriece ( Swarovski), margele vintage, margele Dzi originare din Tibet, Margele surraksha ( folosite de budisti si hindusi pentru rugaciune ), margele japoneze sau margele chinezesti Cinnabar, obtinute din sulfura de mercur.
  5. Scop. O alta clasificare a margelelor este in functie de scopul pe care il au. Majoritatea sunt margele estetice, insa de-a lungul timpului s-au folosit o multime de margele pentru rugaciune, pentru eliminarea stresului, pentru schimb de valori ( margele moneda) sau pentru diverse jocuri.

In spatele margelelor sta, asadar, o poveste complexa, pe care merita sa o stii daca  te pasioneaza aceste accesorii estetice.

PUBLICITATE