Ce să alegi: PC-uri noi sau calculatoare second hand? 4 criterii pe care să le iei în calcul!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Daca doresti sa achizitionezi un calculator, exista doua variante: fie alegi un PC nou, fie optezi pentru unul second hand. Din acest articol, vei afla care este decizia mai inteleapta. Am luat in calcul cateva criterii importante pentru utilizatorul de rand, care te vor ajuta sa iei cea mai potrivita hotarare pentru tine: daca sa cumperi un PC nou sau sa mergi pe varianta unor calculatoare second hand.

  1. Pretul. La acest prim capitol, nu exista niciun dubiu: calculatoarele second hand pot fi chiar si de 2-3 ori mai ieftine decat cele noi, in conditiile unor performante similare. Totodata, acestea au de multe ori un aspect ireprosabil, in acest caz sintagma „second hand” fiind o simpla formalitate.
  2. Oferta. La fel ca in cazul pretului, calculatoarele second hand castiga detasat si atunci cand vine vorba despre varietatea ofertei. Asta deoarece piata de PC-uri noi este dominata de cateva modele de top de la un numar limitat de producatori, pe cand piata de calculatoare second hand include sute de modele de la zeci de producatori.

De exemplu, la Interlink, companie care furnizeaza inca din 1997 echipamente IT second hand si refurbished, gasesti peste 120 de modele de calculatoare second hand, de la branduri recunoscute la nivel international, precum Acer, Bluechip, Dell, Fujitsu Siemens, HP si Lenovo. Acestea sunt dotate cu procesoare puternice, pana la Intel Core i7, au o capacitate HDD de pana la 2 TB si o capacitate RAM de pana la 64 GB. Cat despre preturi, acestea pornesc de la 189 de Lei!

Prin urmare, judecand dupa acest criteriu, exista un castigator clar: este vorba despre calculatoarele second hand.

  1. Performantele. Ai putea crede ca este mult mai avantajos sa iti cumperi un calculator nou, deoarece performantele sale sunt mult mai ridicate. Acest ultim lucru este real, insa ar trebui sa iti adresezi urmatoarea intrebare: chiar ai nevoie de un procesor „monstruos” si de mii de gigabytes de memorie?

Pentru cei mai multi dintre utilizatori, raspunsul este unul categoric: NU! Atat timp cat vei utiliza PC-ul pentru scrierea/editarea de texte, trimiterea/primirea de e-mail-uri, contabilitate, navigarea pe internet si pe retelele de socializare, calculatoarele second hand cu performante medii spre ridicate sunt mai mult decat suficiente.

Configuratiile extrem de puternice vor ridica pretul calculatorului la cateva mii de lei si sunt realmente necesare doar daca folosesti in fiecare zi programe de editare foto/video, daca realizezi programe software sau daca vrei sa rulezi cele mai noi jocuri aparute pe piata, la setarile maxime.

Prin urmare, criteriul de care ar trebui sa tii cont nu este legat de performante pur si simplu, ci de performantele adecvate, iar aici castiga din nou calculatoarele second hand.

  1. Raportul calitate-pret. Acesta este pana la urma cel mai important aspect pe care clientii il iau in considerare in momentul in care achizitioneaza orice produs, de la cele alimentare, pana la electronice sau vacante in strainatate.

Tinand cont de aspectele mentionate mai sus, este evident ca, daca vei cumpara calculatoare second hand, vei beneficia de cel mai bun raport calitate-pret. Asta pentru ca aceste produse sunt de pana la 2-3 ori mai ieftine decat unele noi, in conditiile unor performante identice pentru utilizatorii obisnuiti.

PUBLICITATE