Ce restricții vor fi în localitățile afectate de COVID

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat, Raed Arafat, au anunțat, astăzi, noile măsuri luate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență. (vezi articolul AICI)

Raed Arafat, a anunțat că toate comitetele județene se vor întruni de urgență pentru analiza situația fiecărui județ unde cazurile sunt depășesc 1,5/1.000 de locuitori.

Printre măsurile care urmează să fie analizate este și carantinarea localităților care depășesc 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Măsurile vor fi analizate în mod deosebit, dar nu ne limităm la acele măsuri:

  • purtarea măştilor în spaţii închise, dar şi deschise, în mod deosebit în spaţiile publice unde există aglomeraţie şi este nevoie de portul măştii,
  • carantinarea localităţilor care depăşesc 3 la mie în ultimele 14 zile şi, bineînţeles, luând în considerare dacă aici există focare sau nu, dacă este răspândire comunitară, atunci luarea în considerare a carantinării acestor localităţi,
  • interzicerea evenimentelor precum nunţi, botezuri în zonele în care sunt cu incidenţa mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile,
  • închiderea sau sistarea activităţii restaurantelor în interior în zonele în care depăşesc incidenţa de 1,5.

De altfel, astea sunt decizii care au fost luate de Comitetul Naţional şi au fost luate şi prin hotărâre de guvern şi solicităm tuturor comitetelor judeţene şi comitetului municipiului Bucureşti să implementeze aceste măsuri acolo unde regula o impune”, a declarat Arafat.

El a mai spus că este în analiză suspendarea activităţii operatorilor care au abateri.

Este în analiză şi posibilitatea implementării în curând a măsurii de închidere a activităţii sau mai bine zis a suspendării activităţii agenţilor care nu respectă reglementările, cel puţin timp de 30 de zile de la momentul constatării abaterii.

În zonele în care avem incidenţa de 1,5 la mia de locuitori recomandarea este ca toţi agenţii economici, inclusiv instituţiile publice şi private, să ia în considerare munca de la domiciliu, la distanţă şi acolo unde nu se poate, decalarea programului.

Acest lucru trebuie să devină o obligaţie la toate instituţiile din zonele care sunt afectate şi au incidenţa de 1,5 sau mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile„, a precizat Arafat.

De asemenea, el a subliniat că vor fi intensificate controalele.

Controalele vor fi intensificate, vor fi făcute verificări de respectare a regulilor, lucru care va fi extrem de important din punctul de vedere al limitării răspândirii virusului, dar ne aşteptăm la mai mult, la colaborarea populaţiei, gestul este foarte simplu, purtarea măştii, distanţarea, respectarea regulilor de interacţiune, dezinfectarea pe mâini, dezinfectarea suprafeţelor„, a arătat şeful DSU.

Vezi și Lista țărilor din „zona galbenă”. Carantină 14 zile dacă vii din aceste țări (5 octombrie)