Ce proiecte propun primarul Dragoș Chitic și consilierii PNL pentru Piatra-Neamț în anul 2018

PNL Piatra Neamț consideră că numai dialogul și întâlnirile constante cu cetățenii sunt căile de rezolvare a tuturor problemelor care apar în comunitate. De mai bine de un an și jumătate, echipa PNL din Consiliul Local Piatra Neamț se implică activ în viața orașului, iar împărțirea consilierilor locali pe cartiere a permis o cunoaștere cât mai exactă a tuturor problemelor existente, atât a celor din proximitatea fiecărui locuitor, cât și a celor generale. În consecință, echipa PNL, împreună cu primarul municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, a realizat Programul de Guvernare Locală pentru anul 2018, document ce va fi prezentat publicului în câteva zile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

”Așa cum v-am obișnuit, la începutul fiecărui an, în calitate de primar realizez și prezint public un program de guvernare locală care include proiectele și acțiunile propuse pentru a se realiza în anul respectiv. Acest document important și așteptat de comunitate este aproape finalizat și îl voi prezenta public, în câteva zile, la Primăria Piatra Neamț. La fel ca și anul trecut, la realizarea programului din acest an a contribuit și echipa  liberală de la Piatra Neamț, cu precădere colegii care sunt consilieri locali. Propunerile fiecărui coleg liberal au fost analizate împreună cu întreaga echipă, iar cele care au fost considerate oportune au fost prinse in Programul de Guvernare Locală 2018”, a declarat primarul Dragoș Chitic.
Primarul Chitic, care îndeplinește și funcția de președinte al PNL Piatra Neamț, a mai declarat că și-ar dori ca și ceilalți consilieri locali, membri ai altor partide politice să vină cu idei și proiecte constructive pentru oraș pentru că,
înainte de a fi oameni politici, suntem pietreni, membri ai acestei comunități”.

În ceea ce-l privește pe Romel Bîrjoveanu, liderul consilierilor liberali din Consiliul Local Piatra Neamț, acesta a declarat că PNL Piatra Neamț își reafirmă dorința sinceră de a se implica în continuare în viața orașului și de a găsi, împreună cu primarul Dragoș Chitic, cele mai bune căi de rezolvare a tuturor problemelor comunității.

Este foarte important să știm cât mai exact nevoile fiecăruia, a precizat Romel Bîrjoveanu, liderul liberal din Consiliul Local Piatra Neamț. „Dar, și mai important, este să găsim și căile, metodele de rezolvare ale acestora. Ori, din acest punct de vedere, majoritatea propunerilor și ideilor noastre și-au găsit ecou în persoana primarului Dragoș Chitic. Funcționăm ca o echipă, o echipă în care fiecare știe ce are de făcut, iar eu sper ca pietrenii să vadă rezultatele acestei foarte bune colaborări”.

Pentru acest an, echipa liberală și-a propus printre altele demararea lucrărilor de amenajare a unui Orășel al Copiilor in Ștrandul Municipal, preluat de curand in administrarea primariei , amenajarea unor parcuri sportive, prin montarea de echipamente fitness în aer liber în mai multe zone din Piatra-Neamţ, infiintarea unui parculet pentru animelele de companie, amenajarea unor sisteme-arcadă de pulverizare a apei in zilele calduroase ce vor fi montate în zonele urbane aglomerate, amenajarea unui traseu pietonal de urcare pe muntele Pietricica cu plecare din strada Orhei dar si organizarea unui eveniment de amploare in sezonul estival la stadionul municipal . De pe agenda liberală nu lipsesc nici proiectele care sa duca la fluidizarea traficului rutier si cresterea sigurantei  in trafic atat pentru pietoni cat si pentru soferi cum ar fi: realizarea de sensuri giratorii, montarea de semafoare cu buton si separatoare de sens.

Investiții semnificative se vor înregistra și în infrastructura rutieră, cu peste 60.000 de metri pătrați de străzi pe care se vor realiza reparații capitale și modernizarea a 16 străzi pietruite. În ceea ce privește  finanțarea europeană, în portofoliul administrației liberale se află proiecte a căror valoare depășește 100 de milioane de euro.

Cresterea continua a calitatii serviciilor publice oferite de municipalitatea pietreana va fi o prioritate si in acest an. Ceea ce eu in calitate de primar impreuna cu  echipa  liberala  ne propunem sa realizam  in acest an in Piatra Neamt va insemna o crestere a confortului si calitatii vietii pentru fiecare pietrean si va fi o noua etapa de dezvoltare pentru orasul nostru , a mentionat primarul Dragos Chitic in finalul conferintei de presa.

Proiecte pentru anul 2018 pe care grupul consilierilor PNL Piatra-Neamţ le propune:

Unul din proiectele pe care ne dorim foarte mult să-l implementăm se referă la amenajarea unor parcuri sportive, prin montarea de echipamente fitness în aer liber în mai multe zone din Piatra-Neamţ. Pentru început ne dorim amenajarea unor astfel de aparate în Parcul central şi în Ştrandul municipal, urmând să extindem acest proiect în fiecare cartier.
Am primit foarte multe solicitări de la persoane de toate vârstele care doresc să-şi protejeze sănătatea şi să facă mişcare în aer liber. Este un proiect implementat deja în marile oraşe ale ţării (Bucureşti, Cluj, Braşov, Arad), iar apariţia acestor echipamente în Piatra-Neamţ cred că va reprezenta un real succes.
Ca un mic detaliu, fiecare echipament va avea un panou de prezentare care va explica exerciţiile fizice care se pot executa, inclusiv grupele de muşchi antrenate. Aceste echipamente vor putea fi folosite atât de tineri cât şi de persoane în vârstă, ele adresându-se inclusiv persoanelor cu dizabilităţi.

Un alt proiect pe care dorim să-l începem anul acesta şi să-l finalizăm cel târziu în vara anului următor este construirea unui Orăşel al Copiilor în Ştrandul municipal.
Vorbim despre aparate noi, moderne, întinse pe o suprafaţă de peste 5000 mp, pornind de la tiroliene, echipamente de căţărare la înălţime, tobogane întortocheate, poate chiar o roată de tip carusel, o scenă pentru spectacole şi multe alte dotări care să-i bucure pe cei mici.
Şi pentru că discutăm de Ştrandul municipal, odată cu trecerea lui în administrarea primăriei ne dorim să-l putem face din nou atractiv, nu doar pentru sezonul de vară şi cred ca transformarea lui într-un parc de distracţii care să funcţioneze pe toată perioada anului ar putea reprezenta un proiect de interes.

În urma a multor solicitări pe care le-am primit, suntem în procedura de a identifica un spaţiu de 2000 mp în care să amenajăm un părculeţ pentru animale de companie.
Este vorba de o zonă în care iubitorii de animale să-şi poată plimba în voie patrupedele fără să mai existe riscul „apostrofării” din partea vecinilor sau al alor persoane.
Dotarea acestui părculeţ va fi făcută cu elemente care să fie atractive pentru animalele de companie, să poată alerga, căţăra, ş.a.m.d. Parcul va fi dotat cu bănci de odihnă, coşuri de gunoi şi va fi împrejmuit.

Pentru că în ultima perioadă muntele Pietricica a devenit un punct de real interes, vrem să construim un traseu pietonal, de la baza muntelui (zona Staro – str. Orhei) până în vârf, accesul să fie făcut prin montarea unor trepte metalice, iar pe parcursul urcării, în anumite zone pot fi amenajate zone de popas cu băncuţe sau foişoare pentru admirarea priveliştii din jur. Sigur, aici amintim şi ideea/proiectul domnului primar cu amplasarea literelor volumetrice „Piatra-Neamţ” care să apară pe vârful Pietricica.

O propunere inedită, dar bine-venită în special pentru sezonul cald, este amenajarea unor sisteme-arcadă de pulverizare a apei ce vor fi montate în marile aglomerări urbane: pieţe, staţii de autobuz sau zone cu trafic pietonal intens, ce vor permite tuturor persoanelor să se „răcorească” în zilele caniculare.
Investiţia în astfel de sisteme nu este mare iar ele vor funcţiona doar în perioada verii şi vor fi alimentate de la reţeaua publică de apă.

La capitolul evenimente artistice, municipiul Piatra-Neamţ trebuie să crească constant de la un an la altul, pentru 2018 ne propunem organizarea, la sfârşitul lunii august – începutul lunii septembrie a unei săptămâni de spectacole şi divertisment de mare amploare, în aer liber, în zona Stadionului municipal.
Parcările din jur se vor transforma în terase iar în incinta stadionului, pe o suprafaţă care să protejeze gazonul, vor avea loc concertele, unele din ele în nocturnă, totul culminând cu un mega-spectacol, susţinut de un artist sau o formaţie internaţionala de top.

Pentru că fac parte din Comisia rutieră, aş vrea să amintesc câteva din proiectele de infrastructură rutieră pe care încercăm să le proiectăm şi  implementăm în 2018:

  • Montarea de sensuri giratorii pentru fluidizarea traficului în următoarele zone:
  • Intersecţia B-dului Traian cu Str. Lămâiţei
  • Intersecţia B-dului Repubicii cu Str. Clistrat Hogaş
  • Str. G-ral N.Dăscălescu cu str. Dumbravei
  • Avem în proiectare necesitatea introducerii de sensuri giratorii la intersecţia de la „Gară” şi cea de la „Brădet”.
  • Montarea de separatoare de sens pe B-dul Decebal şi B-dul Traian
  • Montarea de piloni reflectorizanţi în intersecţiile unde se parchează ilegal sau în zona trecerilor pentru pietoni unde, datorită vizibilităţii scăzute, pot avea loc accidente cu victimă.
  • Montarea unui semafor cu buton la trecerea pentru pietoni din faţa Muzeului de Istorie.
  • Reamplasarea semaforului cu buton de la Unic în faţa magazinului Billa şi desfiinţarea trecerii din faţa sediului Apelor Române.
  • Zona roşie în care există în continuare accidente mortale în Piatra-Neamţ se află pe str. G-ral Nicolae Dăscălescu, iar propunerea cu care vin este de a amplasa şi acolo câteva semafoare cu buton pentru ca pietonii să poată traversa ordonat şi în siguranţă iar viteza de trafic din acea zonă să scadă cât mai mult.

Pentru sărbătorirea Centenarului Unirii, venim cu 3 propuneri:

  • Amenajarea peisagistică a sensului giratoriu din faţa Hotelului Ceahlău cu o imagine care să simbolizeze Centenarul şi care, de pe terasa hotelului, să aibă o vizibilitate şi expunere cât mai frumoasă.
  • Organizarea unui parteneriat cu Colegiul „Gh. Cartianu” care va fi gazda unei olimpiade naţionale a corurilor şcolare în luna aprilie, pentru implicarea tinerilor elevi într-un spectacol pe platoul Curţii Domneşti.
  • Realizarea sau proiectarea unui catarg de 30 de metri pe care să fluture un drapel tricolor de aceleaşi dimensiuni, în punctul „Belvedere” de pe dealul Cozla.a declarat consilierul Romel Bîrjoveanu

PUBLICITATE