Ce înseamnă scenariul ROȘU pentru Piatra-Neamț. Ce restricții ar urma să fie aplicate

Municipiul Piatra-Neamț a depășit, astăzi, pragul critic de 3 cazuri la mia de locuitori în ceea ce privește incidența infectărilor cu virusul Sars-Cov-2.

Potrivit raportului transmis astăzi de Prefectura Neamț, municipiul Piatra-Neamț, alături de alte 10 localități din Neamț, se află în scenariul ROȘU (vezi articolul AICI)

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, în termen de 48 de ore Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se întrunește, iar dacă trendul incidenței în Piatra-Neamț este ascendent și nu coboară sub 3 persoane depistate pozitiv la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile, va impune următoarele restricții:

  • Se interzice organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte
  • Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor
  • Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc

Vor fi permise:

  • Activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, din aceste localități, doar pentru persoanele cazate în cadrul unităţilor respective.
  • Activitatea operatorilor economici, din aceste localități, care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în exteriorul clădirilor (terase care sunt considerate construcţii deschise, conform prevederilor HG nr. 293/2021).
  • În situaţia în care operatorii economici de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se află într-una din situaţiile menţionate în prezentul articol, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective (de tip take away).

Reamintim că de duminică, 28 martie, intră în vigoare noile măsuri adoptate în această săptămână de Guvern. (vezi articolul AICI)

Cum vom circula:

Dacă incidența ajunge să fie mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții până la ora 20:00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții până la ora 20.00 pe întreaga durată a săptămânii.
Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută mai sus.

Pentru verificarea motivului deplasării, în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu/adeverința eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere.

Vezi și Noile modele de declarație pe propria răspundere și adeverință pentru angajator (26 martie)

Programul magazinelor:

Dacă incidența ajunge să fie mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private până la ora 18:00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private până la ora 18.00 pe întreaga durată a săptămânii.
Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută mai sus.

Prin excepție de prevederile de mai sus, în intervalul orar 18.00-05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Programul sălilor de sport:

Dacă incidența ajunge să fie mai mare de 4 la 1.000 de locuitori, se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness.
Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

PUBLICITATE