Ce hoteluri erau în Neamț în 1934 și cât costau camerele

Pentru promovarea turismului în România în perioada interbelică, în luna martie 1934 Consulatul General al României la New York transmitea către Ambasada României la Washington o informare despre tarifele camerelor de hotel din principalele orașe ale României.

Din această informare, păstrată în Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, aflăm cât costa în 1934 o cameră la hoteluri precum Athêné Palace din București, Hotelul Imperial din Craiova, Hotelul Grand din Constanța sau Hotelul Metropol din Piatra Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Aceste informații erau utilizate de diplomații români din Statele Unite ale Americii pentru promovarea turismului din țara noastră în rândul călătorilor și turiștilor americani.

Potrivit documentelor, o camera fără baie pentru două persoane costa la Athene Palace  350 lei, cu baie pentru o persoană 650 lei, cu baie pentru două persoane 600 lei, iar un apartament 800 de lei.

La hotel New York din Cluj se stătea cu 92 lei într-o cameră fără baie pentru o persoană, iar un apartament cu baie ajungea la 276 lei. Cel mai ieftin era la Transilvania cu 44 de lei o camera fără baie pentru o persoană

La Bacău, prețurile variau între 80 de lei pentru o cameră pentru o persoană (fără baie) și 260 de lei pentru două persoane (cu baie)

Prețuri la hotelurile din Neamț

În documentele Ministerului Afacerilor Externe, apar și cele două municipii din județul Neamț – Piatra-Neamț și Roman.

Astfel, la Piatra-Neamț se găseau 6 hoteluri: Metropol, Carol, Regal, Bistrița, Bulevard și Mihăilescu.

Prețul era între 50 și 80 de lei pentru camerele de o persoană sau două. Camerele nu aveau baie iar documentul specifica și faptul că la Carol era o singură baie în tot hotelul.

Totodată, erau incluse și două localități balneare și climaterice învecinate: Bălțătești (costul deplasării – 100 de lei – 36 km) și Oglinzi (costul deplasării – 150 de lei – 45 km).

La Roman erau două hoteluri: Central și Modern. Prețurile erau de 70 de lei pentru o persoană (cameră fără baie) și 110 lei pentru o persoană / două persoane (cu baie).

În afara celor două hoteluri din Roman, autoritățile locale de la acea vreme specificau în document și faptul că mai sunt câteva hoteluri de clasa a doua, ale căror prețuri porneau de la 40 de lei / zi camera pentru o persoană (fără baie).

De altfel, era inclusă și localitatea balneară Strunga (costul deplasării – 40 de lei – 30 km)

PUBLICITATE