Ce (Cara)BELEA apare, iarăși, la primărie – „Rugăm viitorul să ne ierte!”

Pe 27 mai, toți cetățenii vor putea să vadă, cu ochiul liber, ce (Cara)BELEA NEAGRĂ și MARE apare, iarăși, la primărie!

Se pare că viitorul nostru este „negociat” la bănci, pe următorii 10 ani. Totul live, începând cu ora 14:00, în cadrul unei ședințe ordinare a Consiliului Local Piatra-Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Din datele oficiale (proiectul nr. 28 pe ordinea de zi), această (Cara)BELEA nouă ne va costa, din buzunarele noastre și ale copiilor noștri, peste 16.620.104 lei, la care se vor adăuga dobânzi și comisioane – beneficiile băncii!

În mod normal, ședința de consiliu de mâine ar trebui deschisă de către domnul Andrei Carabelea, alături de consilierii PNL Piatra-Neamț și cei ai USR Piatra-Neamț, cu anunțul: „Rugăm viitorul să ne ierte!”.

Primarul, inițiatorul proiectului de hotărâre, îndatorează Piatra-Neamț până în anul 2031, în condițiile în care datoria publică făcută de administrațiile precedente ar fi fost lichidată în anul 2025! Atunci am fi scăpat de datorii!

Dar nu, domnul Carabelea vine și ne spune acum că nu e bine să scăpăm de datorii așa repede, nu are soluții, consilierii săi –  onorifici sau contractuali, puși ilegal sau prin reorganizări de organigramă – nu au găsit alte variante, nu se poate și pace. (https://www.stiri-neamt.ro/piatra-neamt-carabelea-infiinteaza-zeci-de-posturi-noi-la-primarie-pe-banii-pietrenilor/ ).

Nici nu se pune problema că el ar fi incompentent, ci asta este singura soluție (liberală) pentru Piatra-Neamț: împrumuturile, îndatorările, dobânzile, toate să fie plătite de noi, cetățenii! Numai că lucrurile stau fix invers, soluții sunt!

Să vedem pentru ce vom plăti dobânzi la bănci pentru următorii 10 ani: „realizarea investițiilor publice de interes local”, așa cum sunt prevăzute în Anexa 1 din proiectul de hotărâre. De ce? Ați avut proiectele semnate, bugetul alocat, banii în cont, iar acum nu mai aveți cu ce face plăți să finalizați cele 14 proiecte care oricum nu sunt ale dvs.

Unde sunt banii? Este nevoie de un împrumut bancar ca să acoperim o gaură neagră? Aceasta este luminița de la capătului TUN(el)ULUI…financiar?! Sau banii sunt în continuare în buget, doar că vor fi folosiți cu o altă destinație față de cea inițială, aprobată?

Idei de proiecte nu aveți – le împrumutați pe cele ale fostei administrații și le acceptați ca fiind bune. Dar pentru ceea ce fostul primar a gândit, realizat și semnat, singura sursă de finanțare, acum, trebuie să fie un împrumut de la bănci?

Vă proclamați „mare negociator”, dar putem observa că singurul lucru pe care îl negociați, este viitorul pietrenilor, la bănci! Nu era mai ușor să „negociați” cu colegii dvs. de partid, care se află acum la guvernare, și să încercați să primiți de la aceștia sprijin financiar?

Fostul primar, domnul Dragoș Chitic, a reușit să evite o îndatorare publică suplimentară cauzată de pierderea procesului municipiului cu EON.

La guvernare era PSD, și, deși primarul nu era de aceeași culoare politică, s-au găsit soluții, iar Piatra-Neamț a primit cea mai mare alocare de bani din țară. S-au făcut eforturi de modificări legislative prin ordonanțe de urgență, iar datoria de 23.000.000 de lei a fost acoperită în întregime. (https://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/cum-isi-recupereaza-eon-datoriile-guvernul-acopera-gaura-6-milioane-euro-creata-piatra-neamt-printr-o-aberatie-primarului-Stefan-1_54a92d7b448e03c0fd4abe45/index.html).Fără să se apeleze la bănci.

Dar dumneavoastră, domnule „prfesor”, „nu vă uitați în spate”. Credeți că istoria începe cu dumeanvoastră și optați pentru soluții administrative care să îndatoreze cetățenii. Cât despre puterea dumneavoastră de negociere, cred că ne-am lămurit!

Cât mai e pe piața neagră gramul de sinceritate? Mi se pare, domnule Carabelea, că aveți lipsă în gestiune de așa ceva și visați prosperitate pe banii și viețile altora.

Bun. Credităm sume de bani de la bănci, dar plătim aproape 1 miliard de lei vechi, din bugetul local, din capitolul „Cultură, recreere și religie” (conform proiectului de hotărâre nr.12).

Banii se vor duce pe „cheltuielile artiștilor care vor concerta” de zilele Orașului, „cheltuieli cu închirierea scenei” și, atenție!, „Lumini, DJ și scaune din plastic”. Altfel spus, Carabelea ar fi în stare să vă ureze, pe aproximativ 1 miliard de lei vechi: „Muzica, maestre! Bebelușelor, DANS! Cetățeni, banii jos! Azi ne distrăm de ne sună apa-n cap în #nouaPiatră!”

Mihai-Sebastian Soroceanu
PUBLICITATE