Ce-ați zice de autobuze și troleibuze noi pentru Piatra-Neamț?


Primăria Piatra-Neamț lucrează la Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, o strategie de dezvoltare a mobilității cetățenilor și mărfurilor în municipiul Piatra-Neamț, fiind un instrument de planificare teritorială și de dezvoltare pe următorii ani, în domeniul transportului public, a infrastructurii rutiere, pietonale și pentru bicicliști. Acest plan are următoarele obiective: creșterea competitivității transportului public nepoluant, reducerea traficului și, împreună cu el, reducerea poluării aerului și poluarii fonice în oraș, eliminarea blocajelor și creșterea siguranței în trafic, atât pentru conducătorii auto cât și pentru pietoni și crearea infrastructurii necesare pentru un transport nepoluant – crearea facilităților și pistelor pentru bicicliști.

Municipiul Piatra Neamț va putea accesa 34,4 milioane de euro până în 2023 pentru aceste tipuri de intervenții.

În cadrul Planului de Mobilitate, una dintre intervențiile pe care dorim să le realizăm cu finanțare europeană prin Programul Operațional Regional este achiziționarea a 20 de troleibuze și a 10 autobuze hibride sau electrice cu o lungime de 10 metri, care să fie folosite pentru străzile înguste, pentru deservirea cât mai bună a locuitorilor orașului și oferirea unei alternative moderne și rapide traficului cu autoturismul propriu. Cele 20 de troleibuze autobuze vor opera pe traseele existente și vor asigura și transportul pe linia de troleibuz care va fi extinsă până la Gârcina. Astfel se va asigura o frecvență crescută și serviciul va deveni modern, accesibil și atractiv pentru locuitori. Tarifele pentru călătorii vor ramane cel puțin la același nivel, iar investiția va viza troleibuze și autobuze hibride sau electrice, de ultimă generație, cu consumuri reduse și cheltuieli de întreținere minime. În plus, aceste mijloace de transport vor contribui direct la reducerea poluării aerului în oraș, fiind prietenoase cu mediul. Această investiție poate fi finanțată din fonduri nerambursabile, Primăria Piatra-Neamț contribuind la proiect cu doar 2% din valoare, valoarea totală a proiectului de achiziție de material rulant fiind estimată la 7,4 milioane de euro, iar cea a extinderii rețelei de troleibuz la 3,3 milioane de euro.

Cum vi se pare această idee de investiție? Ați folosi un sistem de transport public eficient și accesibil pentru toți locuitorii? Ați renunța la autovehiculul personal pentru a circula, în condiții europene de confort și calitate, către locul de muncă sau către alte destinații locale? Împărtășește-ne impresiile pe Facebook- Municipiul Piatra-Neamț sau scrie-ne la adresa [email protected] .

Documentul elaborat poate fi consultat de toți cetățenii interesați pe site-ul Primăriei-Piatra Neamț:

https://www.primariapn.ro/documents/10179/2266500/PMUD_iulie_2016.pdf

Poți să îți spui părerea și aicihttps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSevu-xN2LLJqSZyfR058dxyaACEMEy_fByyhnrgSTWVpvyH_g/viewform?c=0&w=1

PUBLICITATE