Cazuri de infecții cu bacteria Clostridium difficile la Spitalul Județean Neamț


La Spitalul Județean Neamț au fost sesizate câteva cazuri de infecții cu bacteria Clostridium difficile. Un pacient ne-a informat că a fost infestat cu această bacterie după ce a fost internat la Secția Ortopedie. Acesta nu este singurul caz, tot în spital, la Secția de Boli Interne înregistrându-se un caz similar.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț au confirmat că în ultima perioadă s-a înregistrat trei astfel de cazuri (infecție cu bacteria Clostridium difficile) dar că sunt cazuri izolate și cel mai probabil singurul motiv al acestei infecții ar fi tratamentul cu antibiotice.

 „Această bacterie, respectiv Clostridium difficile, este o bacterie care se găsește aproape peste tot în natură, inclusiv colonizează intestinul uman. În momentul în care se administrează unui pacient tratament cu antibiotic (spre exemplu la Ortopedie, pentru prevenția infecțiilor în protezele de șold), de obicei Clindamycin este tratamentul recomandat. Atunci când iau acest antibiotic, omoară cam toate bacteriile din intestin, mai puțin Clostridium difficile, Candida ș.a.m.d. În momentul în care mor celelalte bacterii, acestea se dezvoltă și atunci apare simptomatologia cu diaree și febră. Riscul la tratamentul cu antibiotice este mare, motiv pentru care ne așteptăm la genul ăsta de infecții în spital.
Săptămâna trecută au fost raportate către DSP trei astfel de infecții, ele fiind înregistrate ca și infecții nosocomiale. Într-adevăr este o bacterie destul de dificilă și care pentru un organism cu imunitate scăzută și cu probleme, poate fi fatală.
Spre exemplu, în secția Ortopedie, în luna septembrie 2015, au fost 5 cazuri raportate de infecții intraspitalicești cu Clostridium difficile și atunci chiar s-a declanșat o anchetă și s-a demonstrat că de fapt aceste infecții nu s-au transmis de la o persoană la alta iar singurul lucru comun al acestei infecții a fost tratamentul cu Clindamycin.” a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Neamț

Cei de la Direcția de Sănătate Publică Neamț au luat act de această problemă și au declarat că sunt niște cazuri izolate dar s-au luat toate măsurile.

Așteptăm cu interes ca DSP Neamț să analizeze și să verifice cum e posibil ca o persoană care intră în spital cu piciorul rupt, să plece infectat cu bacteria Clostridium difficile. 

PUBLICITATE