Ionel Arsene, președintele CJ Neamț a declarat ieri (28 iulie), într-o conferință de presă că la Spitalul Județean Neamț nu poate fi vorba de nicio „bacterie-problemă” în ceea ce privește cazul nou-născutului care a decedat pe 17 iulie.
Citând un referat al DPS Neamț, Ionel Arsene a spus că: „pe toate suprafețele (n.r. – din salonul unde a fost cazat nou-născutul) de pe care s-a recoltat, cât și din aer, nu s-au decelat germeni patogeni. Nicio probă nu este pozitivă. Asta ca să închidem discuția vizavi (sic!) de bacteriile care au provocat acest deces.”
Și pentru că, presa a notat declarațiile conducerii spitalul județean, în care dr. Juncu spunea „A fost urmărită la clinica Arcadia din Iași iar noi nu avem niciun document asupra perioadei de urmărire.”, Ionel Arsene a completat: „Referitor la faptul că, s-a scris și în presă, mama ar fi fost în evidența clinicii Arcadia, pe timpul sarcinii, aceștia au afirmat telefonic că nu se regăsește în evidențele lor”
Rămâne întrebarea: cum doi nou-născuți se îmbolnăvesc la Spitalul Județean Neamț, unul dintre ei moare iar celălalt este salvat doar de transferul la un spital din Iași, unde doctorii, găsesc o bacterie?
Dar pentru că mai-marii județului au răspunsuri la orice, vicepreședintele Laurențiu Dulamă a găsit și explicația: „Nu putem ști dacă acea infecție nu a fost luată dintr-un spital din Iași…” completând că „nu sunt adeptul la a arunca pisica în curtea altuia dar vă spun cu siguranță că în spitalele din România sunt infecții nosocomiale (…) să ştiţi că a identifica un asemenea virus, nu înseamnă neapărat ceva rău, înseamnă ceva pentru a preveni acest lucru. Iar mie personal mi s-a părut un pic cam alarmantă acea declaraţie a doamnei doctor de la Iaşi, arătând cu degetul spre Secţia de Nou-născuţi de la Piatra Neamţ”
Comunicatul DSP Neamț
În contextul generat de decesul nou-născutului prematur din data de 17 iulie 2016, în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, Secția Nou-născuți, inspectorii Departamentului de control al DSP Neamț au recoltat un număr de 10 spălături pe sufrafețe și 3 probe de aeromicrofloră care au fost analizate în Laboratorul de Investigații în Sănătatea Publică din cadrul DSP Neamț.
Rezultatele acestor probe sunt corespunzătoare normelor MS, nu s-au izolat germeni patogeni în secția de nou-născuți. S-au certificat stocurile de dezinfectante, materiale sanitare, materiale de curățenie, care sunt în cantități suficiente.
Ancheta epidemiologică continuă, sub coordonarea metodologică medicilor (sic!) epidemiologi ai Centrului Regional de Sănătate Publică Iași.
Rezultatele anchetei epidemiologice finale vor fi comunicate după obținerea rezultatelor microscopice ale necropsiei și a celorlalte rezultate.