Caz șocant în Neamț. O gravidă a născut prin cezariană acasă, ajutată de soț

ACTUALIZARE:

Potrivit DSP Neamț, și informațiilor obținute de la polițiști, se pare că nu a fost vorba despre operația de cezariană propriu-zisă, despre care a vorbit managerul spitalului din Târgu-Neamț, ci de o naștere naturală, cu rupere de perineu.

Comunicatul DSP Neamț:

Având în vedere informațiile din spațiul public referitoare la cazul femeii care „a născut acasă, ajutată de soț și asistată de soacră”, facem următoarele precizări:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

– În data de 15 mai 2023, S.A.J. Neamț a primit o solicitare pentru o femeie, în vârstă de 32 de ani, care a născut, pe cale naturală, la domiciliu, un copil de 4,7 kg.
– Echipajul S.A.J. Neamț a constatat că lehuza avea parametrii hemodinamici în limite normale și sângerare post-naștere fiziologică. Delivrarea placentei s-a produs fiziologic, înainte de sosirea ambulanței. Nou-născutul era în stare general bună.
– Mama și nou născutul au fost preluați de către ambulanță și transportați la Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț.
– Pacienta a fost investigată clinic și paraclinic în spital, i-a fost acordată asistența medicală necesară plăgii perineale pe care o prezenta, a primit tratament specific și este internată în Secția OG. Precizăm faptul că nașterea pe cale naturală a unui copil cu greutate mare, poate provoca rupturi perineale.
– Mama este supravegheată de personalul medical din secția OG, evoluția fiind favorabilă și nou-născutul este în stare bună.

Nașterea voluntară la domiciliu nu este reglementată de legislația din România, riscurile pentru mamă și copil fiind ridicate, această practică fiind extrem de periculoasă, chiar mortală, atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut. În județul Neamț s-a înregistrat anul acesta un caz de deces matern după o naștere la domiciliu, cazul fiind analizat la nivelul Comisiei județene de analiză a deceselor materne

Comunicatul Poliției Neamț:

La data de 17 mai, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț s-au sesizat, cu privire la faptul că o femeie, din Târgu-Neamț, în timp ce se afla în imobilul său, ar fi dat naștere unui copil, asistată de soțul ei, ambii fiind asistenți medicali.

Ulterior, la aceeași dată, femeia a fost transportată la o unitatea medicală din județul Neamț, atât ea cât și bebelușul aflându-se în stare bună.

La acest moment, nu au fost identificate elementele constitutive ale vreunei fapte, de natură penală.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

După cazul femeii de 42 de ani, din Piatra-Neamț, care a murit după ce a născut acasă, o altă femeie, de 34 de ani, și-a riscat viața din aceeași cauză. Cazul este și mai șocant, deoarece femeii, însărcinată cu al cincilea copil, i s-a făcut cezariană la domiciliu.

Potrivit unui reportaj făcut de ProTV, intervenția a fost făcută de soțul ei și de soacră, cu ustensile cumpărate de pe Internet.

În cele din urmă, atât mama cât și bebelușul au primit îngrijire de la medcii și sunt în stare bună.

Soțul gravidei a fost cel care a sunat la 112. Echipajul de urgență a găsit-o pe femeie acasă, conștientă, dar cu hemoragie masivă.

Spre stupoarea salvatorilor, ea fusese tăiata pe abdomen și copilul scos. Soțul îi făcuse cezariană, iar soacra ei a asistat și ea la procedură.

Medic de pe ambulanță: „A fost găsită lăuză, cu făt de 4,7kg, cu hemoragie”.

Tatăl susține că ei nu și-ar fi propus ca bebelușul să fie născut acasă. Pe de altă parte, echipajul de la ambulanță a găsit la fața locului bisturiul, pansamente sterile, pense și alte ustensile necesare unei astfel de intervenții chirurgicale.

Familia le-ar fi cumpărat de pe Internet, tocmai pentru efectuarea cezarienei, după cum au susținut în fața medicilor.

Cum era de așteptat, situația s-a complicat și, într-un final, femeia și copilul au ajuns la spital. Mama este internată la terapie intensivă, în stare stabilă.

Alexandru Pătraşcu, managerul Spitalului din Târgu Neamţ: „O plagă în zona perineală care a fost, din declaraţiile pacientei, executată de către soţ, care s-au pregătit din timp făcând comandă de pe Internet de tot ce au nevoie pentru a executa procedura de cezariană la domiciliu.

Pacienta cu soţul, de la început au premeditat că sunt pregătiţi din cauză că au lucrat în străinătate ca asistenţi medicali”.

 

PUBLICITATE
SURSĂPro TV