Caz rar, tratat cu succes la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași. Pacienta, o tânără din Neamț

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfanta Maria” Iași au tratat un caz extrem de rar. O adolescentă în vârstă de 15 ani din județul Neamț, politraumatizată grav (cranio-cerebral, torace și bazin) în urma unui accident rutier și care dezvolta pe parcursul spitalizării un sindrom inflamator multisistemic post infecție SARS-COV2 (MIS-C).

Fata a fost victima unui accident rutier ce a avut loc pe 17 decembrie în localitatea Costișa.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„În jurul orei 20:15, polițiștii nemțeni au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 15, în localitatea Costișa.

Din cercetări preliminare efectuate de polițiști a reieșit că un autoturism condus de un bărbat de 53 de ani, din județul Bacău ar fi surprins și accidentat o minoră de 15 ani, din Costișa, ce s-ar fi aflat angajată în traversarea străzii pe marcaj pietonal.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea minorei.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier.” – a transmis la acea dată Poliția Neamț

Ea a fost preluată de urgență de echipaj SMURD cu Scor Glasgow 6, fiind intubată oro-traheal, sedată și ventilată mecanic și dusă inițial la Spitalul Municipal de Urgență Roman.

S-a realizat o examinare completă computer tomograf, care a obiectivat un traumatism cranio-cerebral grav, contuzii hemoragice pulmonare și fractură cominutivă de bazin, ulterior fiind transferată la Spitalul Clinic de Urgență „Sfânta Maria”.

„După 17 zile de tratament specific al afecțiunilor sale în secția de ATI Neurochirurgie, dezvoltă un sindrom febril persistent în ciuda mai multor scheme de tratament antibiotic cu spectru larg, însoțit de un exantem maculo-papulo-eritematos generalizat, adolescenta fiind transferată în Compartimentul de Boli Infecțioase.

Febra înaltă persistentă pe parcursul a mai multor zile și dispunerea atipică a exantemului, a facut ca diagnosticul diferențial să fie dificil, fiind luate în discuție pe rând – sepsis; scarlatină; un exantem viral din mononucleoză infecțioasă sau primo-infectie CMV; exantem post-infecție cu germeni atipici; alergie post-medicamentoasă sau exantem de tip autoimun.

După excluderea tututor etilogiilor comune, analizele seriate relevă o insuficiență hematologică (trombocitopenie moderată), afectare acută hepatică, status protrombotic (nivelul d-dimerilor mult crescut), sindrom inflmator biologic marcat, corelat cu o serologie igG SARS COV2 – au făcut posibilă evidențierea sindromului inflamator multisistemic post-infectie SARS COV2, de altfel mama pacientei și declarând că adolescenta a avut o viroză cu doar câteva săptămâni anterior accidentului rutier.

A fost tratată cu succes cu pulsații cu Solumedrol, remițându-se complet febră, erupția cutanată, afectarea hematologică și cea hepatică. Pacienta a fost externată ameliorată, de menționat fiind că și leziunile craniocerebrale dar și fractura cominutivă de bazin au avut o evoluție favorabilă – a transmis Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sfanta Maria” Iași.

Pentru rezolvarea cazului au participat activ timp de aproape o luna de zile, medici anesteziști și de terapie intensivă, neurochirurgi, medici infecționiști, pediatri, medici urgentiști, alergologi, dermatologi și un număr mare de medici rezidenți, asistente medicale, infirmieri și brancardieri.

Dr. Gheorghita Cezar
Dr. David Alexandru
Dr. Ivanescu Camelia
Dr. Lupu Valeriu
Dr. Graur Ramona
Echipă complexă de medici pediatri, anestezisti și de terapie intensivă.

PUBLICITATE