Caz fără precedent. Spitalul Târgu Neamț obligat să plătească 50.000 lei, daune morale


Spitalul din Târgu Neamț obligat printr-o sentință definitivă a Tribunalului Neamț să plătească 50.000 lei daune morale pentru o tânără al cărei copil a fost schimbat după naștere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

O tânără din Târgu Neamț, Ramona Florean, a născut la Maternitatea din Târgu Neamț pe 2 iunie 2011 o fetiță iar în aceeași zi o altă mamă a adus pe lume o fată. Cei doi bebeluși au fost inversați din neglijența cadrelor medicale ale spitalului.

„M-au dus în salon şi după câteva ore mi-au adus fetiţa la alăptat. Era înfăşată, iar în momentul în care alăptam am început să observ care avea părul ieşit de sub scutecul cu care era înfăşată şi era de culoare închisă şi avea mai mult puf pe faţă. M-am gândit că poate nu am observat eu bine şi am început să caut bileţelul din faşă să văd dacă este scris numele fetei mele. Am gasit bileţelul şi m-am liniştit: era scris numele Florean Teodora. Cealaltă mamă nu putea alăpta şi abia a doua zi i-au adus fetiţa. Când am văzut-o, am simţit să mi se surpă pământul sub mine: mi s-a părut ca fiind fetiţa mea, pe care o văzusem imediat după naştere“. a declarat pentru Adevarul, Ramona (Citește întreaga poveste pe adevarul.ro)

Deși aceasta a încercat să le spună cadrelor medicale că s-a produs o greșeală dar acestea au catalogat-o ca o mamă „nebună”, care nu-și acceptă copilul. Într-un final, greșeala a ieșit la iveală abia în a patra zi după naştere, când o asistentă medicală care participase la naştere a revenit la serviciu.

Pe 17 februarie 2016, judecătorii Tribunalului Neamț, au decis:

Admite apelurile declarate de pârâtul Spitalul Orăşenesc ,,Sf. Dimitrie” Tîrgu Neamţ, cu sediul în oraşul Tîrgu Neamţ şi de chemata în garanţie SC Omniasig Vienna Insurance Group SA, cu sediul în Bucureşti, împotriva sentinţei civile nr. 37 din 13 ianuarie 2015 pronunţată de Judecătoria Tîrgu Neamţ. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată în apel de intervenientele Borcilă Elena, Ionescu Ramona, Iovoaea Dana, Mihăiluc Mariana – Loredana şi Zăhăleanu Ana – Valerica. Schimbă în parte sentinţa apelată, în sensul următor: Admite în parte actiunea formulată de către reclamanta Florean Ramona, în contradictoriu cu pârâtul Spitalul Orăşenesc ,,Sf. Dimitrie” Tîrgu Neamţ, cu sediul în oraşul Tîrgu Neamţ, str. Ştefan cel Mare, nr. 35, jud. Neamţ, şi în consecinţă: Obliga pârâtul Spitalul Orăşenesc ,,Sf. Dimitrie” Tîrgu Neamţ, cu sediul în oraşul Tîrgu Neamţ, să plătească reclamantei Florean Ramona suma de 50.000 lei reprezentând daune morale, în loc de 150.000 lei. Admite cererea de chemare în garanţie formulate de pârâta Spitalul Orăşenesc ,,Sf. Dimitrie” Tîrgu Neamţ, în contradictoriu cu chemata în garanţie SC Omniasig Vienna Insurance Group SA, cu sediul în Bucureşti, str. Aleea Alexandru, nr. 51, sector 1, şi în consecinţă: Obligă chemata în garanţie să plătească pârâtului Spitalul Orăşenesc ,,Sf. Dimitrie” Tîrgu Neamţ, cu sediul în oraşul Tîrgu Neamţ, suma de 50.000 lei reprezentând daune morale şi suma de 4052,50 lei cu titlu de cheltuieli de judecată (onorariu de avocat şi taxă judiciară de timbru) şi suma de 2052,50 lei, reprezentând ajutor public judiciar de care reclamanta a fost scutită prin încheierea de şedinţă din data de 13.05.2014, – în loc de 25.000 euro. Menţine dispoziţia din sentinţa apelată privind obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă şi dispoziţia de plată către stat a sumei reprezentând ajutor public judiciar. Definitivă.

PUBLICITATE