Caz de recidivă a obezității de grad 2, tratat chirurgical la Arcadia

Obezitatea este o boală cronică, iar un pacient obez rămâne obez pentru tot restul vieții.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La fel ca în cazul unor afecțiuni, cum ar fi anumite forme de cancer, care intră în remisie în urma unui tratament, rezultatul obținut în urma unei intervenții de Chirurgie bariatrică și metabolică poate fi considerat urmarea unei intrări în remisie.

Un program riguros de urmărire multidisciplinară presupune investigarea periodică a bunei utilizări a instrumentului primit, adică a intervenției chirurgicale efectuate, investigarea comportamentului și, dacă este cazul, adoptarea regimului alimentar prin grija specialistului în Nutriție, terapia comportamentală sau administrarea de medicamente care pot potența efectul chirurgiei în cazul unei opriri premature din scăderea în greutate.

Dacă pacientul nu respectă cu strictețe programul de urmărire există șanse ca acesta să deraieze în sensul recidivării obezității sale ca urmare a unor comportamente alimentare incorecte, în virtutea cărora pacientul ajunsese să aibă nevoie de intervenția chirurgicală.

Un astfel de caz de recidivă este cazul unui pacient obez în vârstă de 35 de ani, care fusese operat în anul 2013 pentru obezitate de grad 2, asociind comorbidități printre care hipertensiune arterială, comorbiditate direct corelată obezității.

După procedura de Gastric Sleeve efectuată în alt centru în 2013, când avea o greutate de 114 kg pentru înălțimea de 1,75 m, ceea ce permite calcularea unui indice de masă corporală (IMC) de 37,2 kg/mp, corespunzător obezității de grad 2, a slăbit până la 85 kg la un an de la operație, când scăderea ponderală s-a oprit la o valoare a IMC de 27,7 kg/mp. Pacientul ajunsese în zona de supraponderalitate, ceea ce poate fi considerat un rezultat bun în urma intervenției.

Ulterior, din 2014 până în martie 2022 când s-a prezentat în consultație la Spitalul Multidisciplinar Arcadia, pacientul a recâștigat până la greutatea de 118 kg, fiind din nou în zona unei obezități de grad 2, cu un IMC de 38,5 kg/mp. Vorbim despre o recidivă a obezității în cazul acestui pacient, care se confrunta, de asemenea, cu comorbidități ale obezității. Pe lângă hipertensiunea arterială menționată anterior, pacientul prezenta și semne de sindrom de apnee în somn, în egală măsură fiind atins de o depresie tratată din 2010.

Dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală, competențe în Chirurgia bariatrică și metabolică:

„În urma bilanțului exhaustiv specific abordării cazurilor de obezitate, pacientul a fost considerat eligibil pentru a beneficia de o reintervenție chirurgicală cu scopul de a-l ajuta să slăbească. Prin urmare, în luna mai 2022 pacientul a fost reoperat, iar în cursul intervenției chirurgicale s-a constatat prezența a multiple aderențe care blocau accesul până la polul superior al stomacului micșorat prin Gastric Sleeve în prealabil, aderențe care expuneau pacientul la riscuri inacceptabile în perspectiva unei tentative de a elibera stomacul micșorat anterior până la nivelul polului superior. Această afirmație argumentează alegerea făcută în peroperator (în timpul operației) privind conversia către un anumit tip de intervenție. Indicația clasică în astfel de situații (în care pacientul cu Gastric Sleeve nu a recâștigat în greutate ca urmare a unei dilatări a stomacului care să răspundă criteriilor de remicșorare a stomacului) este conversia Gastric Sleeve-ului într-o operație de tip Bypass în Y sau în Omega. O astfel de conversie ar fi necesitat, cu riscuri inacceptabile, disecția tubului de Gastric Sleeve până la nivelul polului superior”.

În timpul intervenției s-a reușit eliberarea din aderențe și disecția antrului gastric, adică a părții distale inferioare a stomacului micșorat în prealabil prin Gastric Sleeve, iar pe această porțiune care a putut fi eliberată din aderențe a fost creată o anastomoză cu ileonul, adică partea distală a intestinului subțire, măsurată în sens invers, de la terminarea intestinului subțire (la nivelul valvulei ileocecale) – 2,5 m în amonte. În acest loc ansa de ileon a fost anastomozată la antrul gastric. În acest fel s-a realizat o bipartiție a tranzitului digestiv în sensul că se apreciază că într-o astfel de intervenție numită SASI are loc o bipartiție a tranzitului: o parte din alimentație, cam o treime, va tranzita intestinul subțire, fiind eliberată din stomac pe cale naturală prin orificiul piloric, iar două treimi dintre alimentele ingerate se consideră că ar trece prin anastomoza nou creată direct în intestinul subțire, adică în ileonul anastomozat la antrul gastric, tranzitând doar ultimii 2,5 m de intestin. În felul acesta, pentru o parte semnificativă a alimentelor ingerate, absorbția nu mai are loc decât în ultimii 2,5 m de intestin, fiind o intervenție care asociază o diminuare a absorbției intestinale la efectul restrictiv mecanic al Gastric Sleeve-ului efectuat anterior.

În urmărirea postoperatorie, rezultatele s-au dovedit a fi conform așteptărilor. Până la data ultimei prezentări, în noiembrie 2022, adică la 6 luni de la intervenție, pacientul a repierdut 29 kg, ajungând la greutatea de 89 kg. Așteptările sunt ca această scădere ponderală să continue în lunile următoare, pacientul urmând a se prezenta conform recomandărilor la controale periodice, cu analize de sânge menite să confirme normalitatea valorilor concentrațiilor în sânge ale vitaminelor și mineralelor.

O urmărire normală după o intervenție de Chirurgie a obezității presupune un ritm al controalelor periodice atât în consultații de Chirurgie cât și în consultații de Nutriție, iar cu ocazia acestor consultații se va decide asupra oportunității de a dirija pacientul și către alți specialiști, cum ar fi psihologul, având în vedere necesitatea abordării multidisciplinare a pacientului obez. Ritmul urmăririi este de o dată la 3 luni în primii 2 ani după intervenție, o dată la 6 luni în următorii 3 ani, iar începând cu al 5-lea an după intervenție o dată pe an pentru tot restul vieții sau de câte ori se impune.

Consultația de Chirurgie bariatrică și metabolică poate fi un prim pas către o viață sănătoasă. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

PUBLICITATE