Câțiva pietreni au comemorat invadarea Uniunii Sovietice, ordonată de la Piatra-Neamț, în urmă cu 80 de ani (VIDEO)

Mai multe persoane s-au strâns, astăzi, pe platoul Curții Domnești pentru a comemora evenimentul care, acum 80 de ani, s-a petrecut în gara din Piatra-Neamț, locul de unde s-a pus în mișcare operațiunea ”Barbarossa”, de invadare a fostei Uniuni Sovietice.

În dimineața zilei de 22 iunie 1941, la ora 04:10, trenul special de comandament în care se afla generalul Ion Antonescu, a ajuns în gara Piatra-Neamţ. Pe peron a fost întâmpinat de generalul Ritter von Schobert, comandantul Armatei a 11-a germane.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Timp de 20 de minute aceştia s-au întreţinut în vagonul-restaurant, timp în care, conducătorul statului român, ridicând o cupă de şampanie, a rostit în faţa celor prezenţi – generali şi ofiţeri superiori români şi germani – o scurtă alocuţiune, prin care anunţa că „astăzi a sosit ceasul luptei pentru a şterge pata de dezonoare de pe fruntea Ţării şi de pe stindardele armatei”, notează adevarul.ro, citând din lucrarea „Pace şi război” care conţine jurnalul de activitate al mareşalului Ion Antonescu, publicată de istoricii Gheorghe Buzatu, Stela Cheptea, Marusia Cheptea.

Acela a fost momentul în care mareşalul Antonescu, pe atunci general, a rostit acel ordin: <Ostași, vă ordon: treceti Prutul! Sdrobiti vrăjmasii din răsarit si miazănoapte. Desrobiți din jugul roșu al bolșevismului pe frații noștri cotropiți. Reîmpliniți în trupul țării glia strabună a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre>

A doua zi, Antonescu şi suita lui au asistat la slujba religioasă de la biserica Domnească de lângă Turnul lui Ştefan, iar seara, generalul german a venit la vagon pentru a-i prezenta generalului Antonescu situaţia beligeranţilor, spune profesorul Gheorghe Radu, fost director la Arhivele Naţionale, filiala Neamţ.

Șocul atacului din 22 iunie 1941 a fost în principal datorat numărului foarte mare de unități ale Axei care au atacat simultan. Alături de milioanele de germani, mai multe sute de mii de români, slovaci, unguri și italieni s-au alăturat atacatorilor, iar în nord, finlandezii au adus o contribuție importantă la lupta împotriva sovieticilor.

Peste 71.000 de militari români au căzut în Războiul de Reîntregire a țării, pornit în zorii zilei de 22 iunie 1941 și sfârșit la 23 august 1944, act ce a trimis în lagărele de exterminare sovietice 114.000 militari români, făcuti prizonieri de război ai Armatei Roșii, relatează ziarmm.ro.

După ce soarta războiului a fost întoarsă la Stalingrad, Antonescu a fost demis de la conducerea statului, în 23 august 1944, de regele Mihai, printr-o lovitură de palat. A fost arestat și predat comuniștilor, iar în mai 1946 a fost condamnat la moarte pentru crime de război, fiind acuzat că a ordonat asasinarea şi deportarea în Transnistria a zeci de mii de evrei.

În 1995, în părculețul din fața gării din Piatra-Neamț este amplasat bustul lui Ion Antonescu, în urma unei hotărâri a Consiliului Local de la acea vreme, care a denumit întreaga zonă Piața Mareșal Ion Antonescu.

7 ani mai târziu, în martie 2002, un grup de muncitori cu un buldoescavator dau jos de pe soclu bustul lui Antonescu, punându-l în cupa vehicolului. Autoritățile de la acea vreme au spus că statuia a fost dată jos pentru a fi reabilitată și expusă la Muzeul de Istorie al municipiului, notează adevarul.ro.

Realitatea a fost alta. Bustul a fost dat jos după apariția unei Ordonanțe de urgență cu privire la interzicerea menținerii în locurile publice a statuilor legate de simbolurile manifestate sau asociate cu crime sau criminali de război.

PUBLICITATE