Cât câștigă primarul, viceprimarii și directorii din primăria municipiului Piatra-Neamț

Scumpirile din ultima vreme și mărirea prețurilor la gaze și energie electrică se resimt și în buzunarul conducerii primăriei municipiului Piatra-Neamț, motiv pentru care au hotărât să-și mărească lefurile.

Un proiect de hotărâre care a fost votat săptămâna aceasta de consilieri locali, a „consfințit” următoarele salarii de bază pentru ”șefimea” din primărie:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
  • Viceprimar: 16.640 lei, la care se adaugă o majorare de 25%, adică 20.800 lei
  • Secretar general municipiu: 16.269 lei
  • Director general primărie: 16.269 lei
  • Administrator public (city manager): 16.269 lei
  • Arhitect șef: 16.243 lei
  • Director executiv primărie: 16.243 lei
  • Director executiv adj. primărie: 11.220 lei
  • Șef serviciu: 10.455 lei
  • Șef birou: 10.073 lei

Primarul Andrei Carabelea are o indemnizație de 18.720 lei, la care se adaugă o majorare de 25% pentru implementarea fondurilor europene, astfel ajungând la un salariu de bază de 23.400 lei.

Povestea măririi salariilor este una cu dichis. Inițial, cu o lună în urmă, tot prin votul consilierilor locali, conducerea primăriei a beneficiat de salarii și mai mari, dar cu încălcarea legii, motiv pentru care abia în ședința de ieri au fost „reajustate”.

Salariile votate luna trecută au fost următoarele:

  • Viceprimar: între 20.400 lei și 25.500 lei
  • Secretar general municipiu: 18.360 lei
  • Director general primărie: 18.335 lei
  • Administrator public (city manager): 18.360 lei
  • Arhitect șef: 18.309 lei
  • Director executiv primărie: 14.025 lei
  • Director executiv adj. primărie: 11.220 lei
  • Șef serviciu: 10.455 lei
  • Șef birou: 10.073 lei

După cum se observă, primarul și viceprimarii beneficiază de 25% bani în plus pentru că primăria are în derulare fonduri europene.

Chiar dacă la Piatra-Neamț actuala conducere nu a atras niciun leu din proiecte europene, ei beneficiază de un spor în plus la salariu pe baza banilor europeni atrași de fosta conducere, proiecte care acum se află în implementare.

Dacă este să comparăm salariile șefimii din primăria Piatra-Neamț cu cele din primăria Oradea (una din cele mai performante administrații din țară sub conducerea lui Ilie Bolojan), vom avea surpriza să descoperim că funcționarii noștri câștigă mai bine decât orădenii.

  • secretarul municipiului Oradea câștigă 13.117 lei față de 16.243 lei la Piatra-Neamț
  • arhitectul șef din Oradea câștigă 13.113 lei față de 16.243 lei la Piatra-Neamț
  • un director executiv din Oradea câștigă 13.108 lei față de 16.243 lei la Piatra-Neamț

Reamintim că în timpul campaniei electorale dar și după ce a ajuns primar, Andrei Carabelea a vorbit despre eficiență, reformă și cheltuirea echilibrată a banului public.

La jumătate de an după ce a preluat funcția de primar, Carabelea a modificat organigrama primăriei și a mărit numărul de posturi de la 238 cât era pe vremea vechii conduceri, la 277.

Posturile de conducere în primărie au crescut de la 20 la 30. Așadar, încă 10 șefi în plus. Iată că „reforma” în #NouaPiatra înseamnă mai mulți angajați la primărie, mai mulți funcționari plătiți bine din banii contribuabililor.

Drept la replică

Prin HCL 13 din 27 ianuarie 2022 nu au fost mărite salariile viceprimarilor și ale primarului, așa cum precizați în articolul dumneavoastră. În textul hotărârii se precizează clar faptul că indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora se mențin la nivelul aferent lunii decembrie 2021. 

Modificările salariale pentru angajații primăriei s-au făcut prin HCL 333/17.12.2022, fiind vorba despre corelarea coeficienților aferenți tuturor funcțiilor cu salariul minim brut pe țară aflat în plată în vigoare, stabilit prin HG 1071/2021. Nu este vorba despre nicio încălcare a legii cum precizați în articolul dumneavoastră. 

Creșterea salariilor din primărie este o măsură necesară pentru crearea unui mediu profesional competitiv și pentru motivarea și fidelizarea angajaților performanți din instituție. Au existat situații, inclusiv în 2021, în care angajați buni au fost tentați să plece în privat sau la alte instituții publice unde ar câștiga venituri mai mari.

Totodată, trebuie precizat faptul că salariile menționate în articolul dumneavoastră sunt cele de bază, din care se scad taxele și contribuțiile la bugetul de stat și nu reprezintă efectiv veniturile încasate. Ca urmare a solicitării dumneavoastră, în data de 28 ianuarie v-au fost furnizate de către instituția noastră informații cu privire la veniturile nete ale angajaților, pe care ați omis să le precizați în articol. 

Referitor la mărirea organigramei, precizăm că aceasta a fost o soluție pentru a recruta în cadrul unor concursuri corecte angajați cu competențe și experiență care să crească nivelul de pregătire și competitivitate la nivelul instituției. Noua organigramă prevede 277 de poziții față de 238 de posturi în vechea organigramă, dar în prezent sunt ocupate chiar mai puține, respectiv 211 posturi din care 3 de demnitari, respectiv primar și viceprimari.

Astfel, considerăm că materialul menționat este tendențios și de natură a induce în eroare cititorii. Vă stăm la dispoziție pentru orice informații și vă rugăm ca atunci când este necesar să solicitați și să publicați și punctul de vedere al instituției noastre comform normelor deontologice.

PUBLICITATE