Carnavalul de Rio a revenit, după doi ani de pandemie!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Carnavalul de la Rio a revenit în toată gloria sa în 2023 mai exuberant ca niciodată, după doi ani de pandemie. După ce Covid-19 a întârziat și a atenuat festivalul de carnaval de anul trecut din Brazilia, petrecerea a revenit acum în forță. 

În 2021 carnavalul a fost anulat, iar în 2022 a avut loc sub o versiune restrânsă – s-a desfăşurat în aprilie, unde douăsprezece şcoli de dans s-au întrecut pe 22 şi 23 aprilie 2022, în faţa a circa 70.000 de persoane, defilând pe Sambodromul din Rio de Janeiro. Şcoala de samba Grande Rio a câştigat atunci titlul de campioană a Carnavalului de la Rio, cu o paradă împotriva rasismului şi intoleranţei religioase.

Detalii despre acest eveniment unic 

Carnavalul de la Rio a avut loc în perioada 17 februarie – 25 februarie 2023 în minunatul oraș Rio de Janeiro. Cu toată emoția din jurul orașului, aici s-a ținut cea mai mare petrecere de pe planetă. Dar evenimentul anual este mult mai mult decât spectacol. Peste 46 de milioane de oameni s-au alăturat festivităților, pentru a marca începutul Postului Mare în Biserica Catolică și încoronarea unei școli de samba câștigătoare pe Sambodromo din Rio.

Istoria Carnavalului de la Rio ne spune că orașul și-a început povestea încă din în 1723, când imigranții portughezi din insulele Azore, Madeira și Cabo Verde au creat “Entrudo”, o paradă unde participanţii de viţă nobilă şi cei mai înstăriţi se stropeau cu parfum. La acea vreme Salvador era capitală Braziliei, dar Rio avea să devină capitală în 1763. Carnavalul de la Rio și-a început aventura cu adevărat din anii 1920, când au fost înființate școli de samba, iar cartierele au început să concureze în costume și coregrafie. 

Există peste 70 de școli de samba, inclusiv 12 școli „de elită” care includ între 2.500 și 3.500 de dansatori și interpreți, iar atmosfera senzațională i-a determinat pe cei de la Wizard Games – „magicienii” jocurilor de cazino – să lanseze slotul online Rio Fever, un joc plin de efecte vizuale impresionante și muzică antrenantă, disponibil și în România în oferta NetBet pacanele online.

Carnavalul brazilian din 1763 a rămas în istorie, când a fost sărbătorit regele Iosif I al Portugaliei. Apoi, Carnavalului de la Rio a fost 1786 a fost un alt an extrem de important – căsătoria lui Ioan al VI-lea al Portugaliei cu Carlota Joaquina a Spaniei. 

Sambodromul – polul distracției

Centrul de atracție este, de fiecare dată, Sambodromul din centrul orașului Rio, unde paradă samba are loc încă din 1984. Sambodromul reprezintă practic o scenă de mari dimensiuni, unde concurează şcolile de samba în timpul carnavalului. Se poziționează pe bulevardul Marques de Sapucai, în cartierul Cidade Nova. A fost proiectat și construit într-un singur an de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer. Măsoară 570 de metri în lungime şi 12 metri în lăţime, iar în lateral sunt construite două tribune paralele, a 90.000 de locuri.

Costumele sclipitoare, moderne și revoltătoare alături de cântecele de samba  au răsunat până în zori, iar sute de petreceri zgomotoase au inundat străzile orașului brazilian, mai ales că oamenii au dus dorul Carnavalului de la Rio după pauza provocată de pandemie.

PUBLICITATE