Care vor fi noile tarife pentru parcări propuse de Primăria Piatra-Neamț

Dacă doriți să închiriați un loc de parcare în Piatra-Neamț, va trebui să scoateți mai mulți bani din buzunar. Primarul Andrei Carabelea a hotărât să ia parcările din administrarea celor de la SC Parking și să le aducă la primărie.

Odată aduse la primărie, orice calcul simplu arată că prețul parcărilor trebuie să scadă pentru că scad și cheltuielile: populația nu va mai plăti TVA (așa cum plătea la SC Parking), vor dispărea cheltuielile cu salariile directorilor și ale membrilor consiliului de administrație, de serviciul de administrare al parcărilor urmând să se ocupe funcționarii primăriei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Dar, ce să vezi, primăria a hotărât să mărească prețul la parcări, de la 142 de lei la 200 de lei, iar serviciul de deblocare se dublează, de la 50 de lei la 100 de lei.

De asemenea, crește tariful și pentru persoanele juridice, ajungând la 400 de lei, iar prețul pe care trebuie să-l plătim dacă ne este ridicat autoturismul va fi de 550 de lei (ridicare + transport) la care se adaugă 50 de lei, pe zi, depozitarea.

Și ca să vedeți cât de mincinoși sunt cei din conducerea primăriei, citim în studiul de oportunitate că trecerea parcărilor de la SC Parking la primărie va avea avantajul unor tarife mai mici decât în cazul gestiunii delegate, neexistând profit, precum și realizarea unui raport optim calitate/cost şi un echilibru între riscurile şi beneficiile asumate (structura şi nivelul tarifelor practicate vor reflecta costul efectiv al prestaţiei şi vor fi în conformitate cu prevederile legale).

Da, asta apare într-un document oficial al primăriei (vezi AICI), numit studiu de oportunitate.

Ce face primăria în realitate? Nu respectă studiul de oportunitate și mărește aberant prețul la parcări, fără a veni în plus cu niciun beneficiu. Ba mai mult, obligând persoanele care închiriază locul de parcare să-l și curețe. Primăria vine cu cele două dungi de vopsea și încasează 200 de lei pentru asta, la care se adaugă și alte cheltuieli (copii după acte, dovada certificatului de atestare fiscală eliberat de DTI Piatra-Neamţ).

Totodată, prețul parcărilor va fi mult mai scump pentru unii pietreni care vor trebui să participe la licitație pentru locul de parcare. Și aici vorbim, pe lângă prețul crescut în urma licitației, de alte sume de bani pe care trebuie să-i scoată din buzunar pentru garanție și taxele de participare la licitație.

În plus, conform noului regulament pentru parcările din Piatra-Neamț (vezi articolul AICI), oricine poate licita un loc de parcare aflat la o distanță de până la 200 de metri de reședință, iar faptul că în perioada următoare urmează să se desființeze sute de locuri de parcare din oraș va face ca numărul licitațiilor să fie mai mare.

Mai jos, noile tarife propuse de Primăria Piatra-Neamț:

1. Tarif de utilizare a parcării de reşedinţă persoană fizică în sumă de 200 lei/parcare/an;

2. Tarif de utilizare a parcării de reşedinţă persoană juridică în sumă de 400
lei/parcare/an;

3. Tarif de blocare-deblocare autoturisme parcate neregulamentar 100 lei;

4. Tarif de ridicare, transport şi depozitare al autovehiculelor parcate neregulamentar pe
locurile de reşedinţă şi al autovehiculelor abandonate sau fără stăpân:
– Ridicare: 350 lei;
– Transport: 200 lei;
– Depozitare pentru autovehiculele ridicate: 50 lei/zi;

5. Garanție de participare la licitație: 50 lei;

6. Tarif pentru obținerea Caietului de sarcini: 10 lei;

Pentru pensionarii titulari de contract cu pensia lunară sub limita de 2000 de lei se acordă o reducere de 20% din tariful anual.

Deţinătorii de autovehicule propulsate 100% electric sau tehnologii nepoluante beneficiază de loc de parcare de reşedinţă gratuit în baza actelor doveditoare.

Tariful pentru al doilea loc de parcare creste cu 100 de lei pentru persoane fizice și cu 200 de lei pentru persoane juridice.

Tarif distrugere/furt dispozitiv de blocare: valoarea de înlocuire.

PUBLICITATE