Care sunt și cine câștigă cele mai mari pensii din Neamț

Un pensionar din județul Neamț primește un venit lunar de aproximativ 40.000 de lei, au transmis pentru stiri-neamt.ro reprezentanții Casei Judeţene de Pensii Neamț.

În județul Neamț avem un număr de 155 de pensii de serviciu (speciale), iar suma lunară achitată din BS și BASS este de 2.567.861 lei. Dintre acestea 10 pensii de serviciu sunt stabilite pentru foștii salariați ai Curții de Conturi, 2 pensii de serviciu sunt stabilite conform statutului personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă și 143 de pensii de serviciu conform statutului procurorilor și judecătorilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La nivelul județului nostru, un număr de 160 persoane beneficiază de drepturi de pensii ale căror sume brute lunare depășesc suma de 10.000 lei, din aceștia 94 persoane având calitate de pensionare conform dispozițiilor Legii nr. 263/2010 .

Conform Casei Județene de Pensii Neamț, cel mai mare venit lunar este în sumă brută lunară de 39.844 lei.

Urmează două venituri lunare în sume brute de 33.099 lei și 31.782 lei, toate trei venituri fiind achitate unor persoane ce sunt beneficiare a Legii nr.303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Cea mai mare pensie de asigurări sociale achitată de Casa Judeţeană de Pensii Neamţ este în sumă de brută lunară de 16.731 lei, aferentă unui punctaj mediu anual de 9,37273  puncte, fiind urmată de o pensie în sumă brută de 16.204 lei și o pensie în sumă brută de 14.433 lei.

Cea mai mică pensie achitată în luna ianuarie 2023 de Casa Judeţeană de Pensii Neamţ este în sumă de 1.125 lei, indemnizația socială acordată conform OUG nr.6/2009. De acest venit beneficiază un număr de 34.883 persoane care au calitate de pensionari și domiciliul declarat pe raza județului Neamț.

„În sprijinul acestor afirmaţii vin prevederile OUG nr.6/2009, privind instituirea pensiei minim garantate, potrivit căruia beneficiază de indemnizaţia socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii şi pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari. 

În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.(art.3 din OUG nr.6/2009)” – ne-au transmis reprezentanții Casei de Pensii Neamț

PUBLICITATE