Cardul de credit versus cardul de debit – avantaje și dezavantaje pe care orice client al băncilor trebuie să le știe

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În ultimii ani am fost cu toții martori la apariția și dezvoltarea unui nou instrument financiar foarte popular în alte state ale lumii, dar puțin cunoscut în România: cardul de credit. Fiind obișnuiți cu utilizarea banilor cash sau a cardului de debit, românii au fost inițial reticenți la adoptarea acestui model de plată a cumpărăturilor curente. 

Un card de credit poate fi un real ajutor în mâinile celor cumpătați, dar poate deveni un real pericol pentru cei cu personalitate financiară cheltuitoare. Care sunt, însă, avantajele unui card de credit și ce dezavantaje are acesta față de clasicul card de debit?

Avantajele unui card de credit versus card de debit

  • Scapi de nevoia permanentă de a cunoaște câți bani mai ai în cont de fiecare dată când faci cumpărături

Cu un card de credit nu există niciodată posibilitatea de a rămâne fără bani atunci când plătim la supermarket, restaurant sau alte magazine. Evident, și cumpărăturile pe credit au o limită, dar dacă suntem cumpătați, verificăm uneori descoperirea de cont și punem înapoi în fiecare lună banii împrumutați, putem merge fără griji la orice magazin. 

  • Puncte bonus și cash-back

Utilizarea cardurilor de credit îți poate aduce puncte bonus sau chiar banii înapoi. Aproape toate băncile au un program de fidelizare a clienților, iar un client inteligent profită la maxim de toate aceste avantaje. Dacă reușești să faci un plan prin care folosești cardul de credit vs cardul de debit la cumpărăturile de zi cu zi și nu cheltuiești mai mult decât îți permiți, punctele acumulate și sistemul de cash-back reprezintă bani în plus de care te poți folosi cu încredere. În cazul cardurilor de debit, aceste recompense nu există. 

  • Ratele fără dobândă

Poate cel mai mare avantaj al cardurilor de credit sunt ratele fără dobândă. Înainte de apariția lor pe scară largă, orice împrumut aducea cu sine o dobândă considerabilă și multă birocrație. Acum, cu ajutorul unui card de credit, poți face credit în doar câteva secunde și te poți bucura imediat de produsul dorit la prețul lui inițial. Un card de debit nu îți oferă acest avantaj. 

Dezavantajele unui card de credit 

  • Poate fi periculos în cazul marilor cheltuitori

De cele mai multe ori un card de credit îți oferă o descoperire de 2x până la 5x salariul lunar, deci tentația de a cheltui banii pe dorințe și plăceri este foarte mare. În cazul cardului de debit, odată ce banii disponibili au fost cheltuiți, nu mai putem cumpăra nimic în plus. Cei care știu că nu sunt cumpătați din punct de vedere financiar ar trebui să se gândească de mai multe ori înainte să aplice pentru un astfel de instrument bancar. 

  • Dobânzile practicate sunt foarte mari 

Un card de credit ne poate ajuta foarte mult în momentele în care avem nevoie de bani rapid, dar pentru a beneficia cu adevărat de avantajele lui trebuie să ne asigurăm că putem plăti descoperirea de cont la timp, în fiecare lună. În caz contrar dobânzile ajung și la 30% pe an, caz în care mai bine negociem direct un împrumut cu banca în situațiile delicate pe plan financiar. 

Fiecare instrument oferit de bănci poate reprezenta un real ajutor pentru cei cumpătați din punct de vedere al finanțelor personale. Chiar dacă, la o primă privire, pare că un card de credit poate fi rezolvarea tuturor problemelor din viața noastră, primul pas ar trebui să fie crearea unui buget lunar și utilizarea lui doar în momentul în care suntem 100% convinși că putem returna la timp toți banii cheltuiți. Astfel putem evita plata unor dobânzi excesive. 

Cei care nu se simt confortabil cu utilizarea unui card de credit ar trebui să se documenteze mai mult despre avantajele și beneficiile oferite de acesta. În realitate, utilizarea lui nu este cu mult diferită de utilizarea unui card de debit. Un consultant bancar îți poate răspunde la toate întrebările și te poate ajuta să înțelegi pe deplin cum poți folosi cardul de credit exclusiv în avantajul tău. Adevărul este că, de cele mai multe ori, beneficiile oferite de bănci sunt greu de ignorat. Cei care sunt cumpătați financiar ar putea profita la maxim de aceste avantaje, cu un efort minim. 

PUBLICITATE