Campanie a Poliției Neamț: „Viața are prioritate!”

Respectarea legilor şi spiritul civic sunt coordonatele unei vieţi normale, iar în cazul circulaţiei prioritare respectarea acestora echivalează de multe ori, cu salvarea unei vieţi. Un copil, un părinte sau un bunic pot să zâmbească datorită unei intervenţii rapide.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Mijloacele de semnalizare acustice şi luminoase sunt prezente în fiecare zi din viaţa noastră, fie că suntem la serviciu sau în timpul liber, la şcoală sau în vacanţă.

Pentru copii, ele sunt o încântare, reacţionând cu veselie de fiecare dată când un echipaj trece pe lângă ei. Pentru adulţi, pot fi un factor de stres, fiind semnalul producerii unui eveniment nedorit.

Pentru poliţişti, pompieri și jandarmi, dar și pentru cei din cadrul sistemului medical, reprezintă semnalul unei intervenţii rapide. De cele mai multe ori, acest semnal se identifică cu bătăile inimii unei persoane aflate într-o situaţie de risc, a cărei viaţă depinde de intervenţia unui echipaj specializat.

Deşi rolul sistemelor acustice şi luminoase este de a uşura deplasarea şi a scurta timpul de intervenţie la evenimente, sunt participanţi la trafic care ignoră rolul acestora şi nu respectă prevederile legale referitoare la circulaţia prioritară.

În acest context, polițiștii rutieri vă reamintesc prevederile art. 37 OUG 195/2002-Obligațiile participanților la trafic. Reguli de circulație.

  1. Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore.
  1. Conducătorii de vehicule sunt obligați să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare și să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră și sonore.
  1. În situațiile prevăzute la alin. (1) și (2), pietonilor le sunt interzise traversarea și circulația pe carosabil până la trecerea vehiculelor respective.

De asemenea, potrivit art.100 alineat 3 din OUG 195/2002:

”Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile …….. neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept”.

Mai mult decât o sancţiune contravenţională vorbim despre salvarea unei vieţi.

VIAȚA ARE PRIORITATE !

PUBLICITATE