Busu’: ”M-au luat unii beţi, cu arma la tâmplă să mă înveţe minte. I-am iertat.”

Florin Busuioc, în vârstă de 61 de ani, cunoscut drept „Busu de la Meteo”, aduce în prim-plan amintiri din vremurile copilăriei petrecute în satul Șoimărești, județul Neamț, de lângă Târgu Neamț.

Într-un interviu acordat pentru adevarul.ro, prezentatorul meteo de talie națională dezvăluie aspecte din viața sa rurală, oferind o privire în trecutul său plin de culoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

”Toate verile le petreceam la bunica, în judeţul Neamţ, într-un sat absolut fabulos, satul Şoimăreşti, unde existau cireşi, luncă, zmeură, pădure, ciuperci, peşte, prund, copii.

Eu am prins perioada în care se băga curent acolo. Săpături, stâlpi care încă nu erau ridicaţi. Am avut o perioadă de copilărie la ţară la opaiţ, la lampă. Nu televizoare, Doamne fereşte!, nu exista aşa ceva.

După care s-a tras curentul, au început şi oamenii să-şi mai ia una-alta, câte un televizor într-o margine de sat. Sau trei televizoare în sat şi mai mergeau de la unii la alţii. O nebunie întreagă.

Trebuie să spun că furam mazăre de la colectivă şi ne umflam de mazăre. După aceea mergeam şi prindeam clean (n.r. – specie de peşte de apă dulce) în Moldova şi îl băgam în nisp să facem hrean. Nu ştiţi să faceţi hrean? Eee. Poţi să-l pui, ca să-i mai ia gustul ăsta de peşte de baltă cumva, într-o frunză de hrean, iar frunza de hrean sub nisip şi faci focul deasupra.

Îl laşi până se stinge focul şi când îl scoţi, el deja e făcut. Nu trebuie băgat mult sub nisip. Făceam chestiile astea tribale cumva, rudimentare, care ţin de alte timpuri, pentru că le ştiau copiii din sat cu care umblam eu: Velucu, Sandu şi Lică. Ştiau toate chestiile astea, care nu erau tradiţii păstrate sau ceva, nu, ţineau de viaţa lor zilnică.”

De asemenea, își aduce aminte de perioada Revoluției din 1989: ”Eram la Piatra Neamţ în perioada aia, mare lucru nu mi s-a întâmplat, m-au luat unii beţi, cu arma la tâmplă să mă înveţe minte. I-am iertat.

Amintirile legate de Revoluţie nu sunt atât de vii pentru că nu eram la Bucureşti. La Piatra Neamţ nu s-a întâmplat mare lucru, a fost puţin deranj pe stradă, dar nu cine ştie ce. Nu pot să mă dau mare cu nimic, n-am făcut nimic la revoluţie.

Am fost contemplativ, la televizor. Ca foarte multă lume, poate prea multă care azi se laudă că a făcut Revoluţia, din păcate.”

 

@mushat99 Eu zic ca s-a descurcat de minune! 😳 #fyp ♬ sunet original – Ana Maria Musat

PUBLICITATE