Bugetul orașului, îngropat în datorii: Carabelea împrumută 16 milioane lei de la bănci

Ședința Consilului Local al Municipiului Piatra-Neamț de săptămâna trecută are toate șansele de a rămâne în istorie ca una în care s-au luat cele mai controversate hotărâri pentru pietreni.

Pe lângă mărirea numărului de funcționari din primărie cu 15% (vezi articol aici), primarul Andrei Carabelea îndatorează și mai mult bugetul orașului, dispunând contractarea unui credit bancar în valoare de 16.620.104 lei, pe o perioadă de 10 ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Carabelea se pare că a deprins una din ”calitățile” fostului primar Gheorghe Ștefan, care a împrumutat în urmă cu 15 ani câteva zeci de milioane de Euro, pentru investiții neperformante, pe care locuitorii municipiului Piatra-Neamț le plătesc și astăzi.

Carabelea motivează împrumutul la bănci pe seama faptului că sunt costuri în cofinanțarea proiectelor europene, acestea având o cotă de 2% pe care primăria trebuie să o suporte.

Este evident că o eficientizare a cheltuirii la banul public, o reformă a serviciilor din primărie și o subțiere a organigramei ar fi putut să producă economii importante la bugetul local. Dar primarul Carabelea a preferat să deschidă porțile pentru încă 86 de funcționari în primărie, iar la un prim calcul cheltuielile vor crește cu aproximativ 10 milioane de lei pe an pentru plata salariilor.

Curios este că Guvernul PNL nu a dorit să-l susțină financiar pe primarul Carabelea, deși acesta se tot pozează pe la București cu premierul sau cu diverși miniștri, spunându-ne câtă susținere va primi municipiul nostru. Drept exemplu, Guvernul a alocat comunei Ceahlău 7 milioane lei pentru acoperirea unor datorii, în timp ce la Piatra-Neamț nu au dat niciun leu nici pentru datorii, nici pentru cofinanțarea proiectelor europene.

Dacă este să privim înapoi, primarul Dragoș Chitic și echipa din acea perioadă a avut grijă să nu mărească foarte mult taxele și impozitele locale și în toată perioada în care a condus destinele urbei, nu a dorit să contracteze noi împrumuturi bancare, pentru că bugetul orașului era deja dator la bănci.

Carabelea a considerat că e mai simplu să se împrumute, pentru că, în definitiv nu el va plăti creditele înurmătorii 10 ani, ci locuitorii municipiului. Acesta este noul model administrativ în #NouaPiatra a lui Andrei Carabelea: când nu știi să faci reforme, te împrumuți de la bănci. Simplu!

Și ca întreg tabloul să fie perfect, primarul Carabelea îndatorează bugetul municipiului pentru a cofinanța un proiect ce va desființa o bandă de circulație, urmând ca aceasta să fie destinată doar pentru transportul în comun, lucru care va bloca traficul în Piatra-Neamț.

Proiectul de Hotărâre cu privire la împrumurtul de 16 milioane lei a fost adoptat prin votul consilierilor locali ai PNL, USR-PLUS, ProRomânia și a unui consilier ALDE.

PUBLICITATE