Bombe și cartușe găsite de pompieri în Neamț (FOTO)

În primele zile ale lunii iulie, echipa pirotehnică din cadrul ISU Neamț a intervenit pentru asanarea unor muniții descoperite în județul Neamț, astfel:

💣 în data de 02.07.2022  s-a intervenit în comuna Cordun pentru asanarea unui proiectil exploziv de calibru 75 mm descoperit de un bărbat pe timpul unei plimbări pe malul râului Moldova.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

💣 în data de 05.07.2022, pe timpul desfășurării unei ședințe de pregătire de specialitate în teren, în pădurea Nemțișor din comuna Vânători Neamț au fost descoperite: o bombă de aruncător de calibru 82 mm, o grenadă de mână ofensivă și 14 cartușe de calibru 7,92 mm.

💣  în data de 05.07.2022 s-a intervenit în comuna Bicaz Chei pentru asanarea unei bombe de aruncător de calibru 82 mm descoperită de către un bărbat de 52 de ani pe un drum forestier.

💣 în data de 07.07.2022, în comuna Gâdinți s-a intervenit pentru asanarea unui proiectil exploziv de calibru 75 mm descoperit de un bărbat de 64 ani pe timpul efectuării unor lucrări agricole de sezon.

💣 în data de 08.07.2022, în comuna Țibucani s-a intervenit pentru asanarea a 175 cartușe de calibru 13,2 mm descoperite în gospodăria sa de un de 51 ani pe timpul efectuării unor lucrări de nivelare a solului.

Pirotehnicienii, cu ajutorul echipamentelor și procedeelor specifice, au cercetat zona în care au fost descoperite muniţiile și nu au mai găsit alte elemente.

Toate elementele de muniţie descoperite ce provin din Al Doilea Război Mondial au fost ridicate,  transportate și depozitate în condiții de siguranță într-un depozit special amenajat pentru a fi ulterior distruse.

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate ISU Neamț recomandă cetăţenilor să respecte următoarele reguli şi măsuri de siguranţă:

‼️anunţaţi de urgenţă, prin apel la 112, organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau ISU Neamț;
‼️nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită;
‼️nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi foc în apropierea lor;
‼️nu aruncaţi la fier vechi şi nu predaţi la societăţile colectoare muniţiile descoperite;
‼️nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate;
‼️nu topiți elementele metalice de muniţii;
‼️nu tăiați muniţiile cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
‼️nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte;
‼️nu utilizați pulberile şi explozivii proveniți din muniţii în scopuri artizanale;
‼️nu demontați de la muniţii  focoasele sau a alte elemente componente.

ATENȚIE, doar respectând măsurile de prevenire vă protejaţi viaţa și bunurile!

PUBLICITATE