Birocrația împiedică veteranii de război să aibă gratuitate în autobuze


Prefectul judeţului, Niculina Dobrilă, a condus, astăzi, 19 aprilie, şedinţa lunară a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice care a avut ca temă de dezbatere dificultăţile întâmpinate de veteranii de război în valorificarea dreptului de a călători gratuit pe mijloacele auto de transport călători intrajudețene.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La întâlnire au fost prezenţi, subprefectul Gheorghe Neculae iar în calitate de invitaţi, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP), reprezentanţi a mai multor firme de transport din judeţul Neamţ şi ai Consiliului judeţean cu responsabilităţi în domeniul transportului judeţean de persoane.

          „Pe acest subiect s-a primit în instituţie un memoriu al Asociaţiei Veteranilor de Război Filiala Neamţ. Fiind totuşi o problemă de interes mai larg, am considerat oportun să  dezbatem acest subiect sub egida Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice” a spus în deschiderea întâlnirii prefectul judeţului.

Colonelul Vasile Buruiană, autorul memoriului a expus problema cu care s-au confruntat în ultimii trei ani şi anume refuzul operatorilor de a transporta gratuit pe teritoriul judeţului  veterani de război.

          Prefectul a făcut referire la cadrul legal care prezintă mecanismul de decontare a biletelor speciale de călătorie gratuită (ORDINUL   Nr. 266/312 din 22 februarie 2005) după care, a rugat invitaţii să-şi formuleze propriile puncte de vedere referitoare la acest subiect.

Reprezentanţii transportatorilor, care potrivit legii sunt iniţiatorii demersurilor pentru decontarea biletelor, au motivat refuzul de transporta veterani de război de interpretarea dată legislaţiei de către instituţiile cu competenţă în domeniu şi anume, în situaţia de  suprapunere între transportul rutier şi cel pe cale ferată, se decontează transportul pe cale ferată. Conform acestei interpretări, judeţul Neamţ are şi cale ferată, de aceea transportul rutier nu beneficiază de gratuitate pe acele rute.

  “Consider că unul din motivele pentru care a apărut această problemă este traseul mai anevoios şi  birocratic ce trebuie parcurs pentru tipărirea şi decontarea biletelor speciale de călătorie gratuită. Propun ca specialiştii din Consiliul judeţean şi un reprezentant ai instituţiei noastre să parcurgă toată legislaţia, să facă o interpretare profesionistă şi unitară a ei şi apoi să ne adresăm ministerelor Finanţelor şi Transporturilor pentru formularea unor puncte de vedere. Toţi cei care ne aflăm la această întâlnire ne situăm de aceeaşi parte a baricadei, undeva s-a produs un blocaj în interpretarea legislaţiei, dar situaţia trebuie rezolvată pentru  ca beneficiarii să se bucure de drepturile lor, cu atât mai mult cu cât la nivelul judeţului sunt în număr relativ mic, respectiv de o mie” a spus la finalul întâlnirii prefectul Niculina Dobrilă.

PUBLICITATE