Biblioteca Județeană regretă trecerea la cele veșnice a Excelenței Sale Valeriu Arteni

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț regretă trecerea, prea devreme, la cele veșnice a Excelenței Sa Valeriu Arteni și este alături de familia îndoliată, căreia îi transmite sincere condoleanțe.

Mare iubitor de carte, Excelența Sa Valeriu Arteni a fost, de nenumărate ori, alături de bibliotecă, fiind inițiatorul și organizator al celor mai mici detalii pentru trei evenimente majore găzduite de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, a fost cel care a inițiat vizita Excelenței Sale Domnul Kim Yong Ho, Ambasadorul Republicii Coreea în România la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, marți, 8 iunie 2021, când a avut loc aniversarea a 31 de ani de relații bilaterale România-Coreea.

Evenimentul a prilejuit vernisarea unei expoziții de fotografii reprezentative pentru cei 31 de ani de relații bilaterale ale celor două state, precum și ceremonia unei donații de carte din partea Ambasadei Republicii Coreea în România către bibliotecă.

Astfel, în patrimoniul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț au intrat 70 de fotografii înrămate și 71 de cărți, reviste și DVD-uri.

De asemenea, în urma demersurilor Excelenței Sale Valeriu Arteni, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a primit vizita Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Socialiste Vietnam în România, Excelența Sa Domnul Dang Tran Phong, vineri, 15 octombrie 2020.

Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două state și a fost încununat de o ceremonie de donare de carte și în vernisarea unei expoziții de fotografii care ilustrează viața din Vietnam și vizita președintelui Ho Și Min în România din anul 1957.

Tot din inițiativa Excelenței Sale Valeriu Arteni, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a găzduit, sâmbătă, 28 septembrie 2019, concertul extraordinar „Omagiu României“, susținut de trei talentate artiste vietnameze, pe care le-a promovat pentru a studia la Universitatea Națională de Muzică București: Đinh Hoài Xuân la violoncel, Hồ Thị Ngọc Hà la pian și Do Vu Lan Nhung, soprană.

Excelența Sa Valeriu Arteni

Valeriu Arteni (21 septembrie 1951 – 18 ianuarie 2022) a fost diplomat de carieră și a reprezentat România ca ambasador extraordinar și plenipotențiar în Republica Socialistă Vietnam și Republica Coreea.

 S-a născut la 21 septembrie 1951 în Mărgineni, județul Neamț și a absolvit Liceul „Calistrat Hogaș“, promoția 1970.

În 1976 a absolvit Facultatea de litere a Universității Naționale din Hanoi, Vietnam. La aniversarea centenarului Universității Indochineze, în 2006, a fost desemnat drept unul din cei mai străluciți 100 de absolvenți ai celei mai mari universități din Vietnam.

A urmat cursuri postuniversitare de comerț exterior și cooperare economică internațională, relații internaționale, limbi străine (araba, engleza, franceza, rusa, coreeana). În anul 2001 a urmat un curs de specializare în Protocol Diplomatic la Centrul de perfecționare al Ministerului Afacerilor Externe al Franței din Paris.

Și-a început activitatea profesională în 1977 în Ministerul Afacerilor Externe, ca referent ajutor relații.

În 1977-1982 este atașat cultural, de presă și protocol la Ambasada României la Hanoi.

În 1982-1984 este atașat la Direcția Protocol a MAE, Compartimentul Ceremonial diplomatic. În 1984-1989 este atașat la Direcția Relații IV (Asia și Orientul Mijlociu) din MAE. În 1990-1991 este secretar II, consilier la Cabinetul Subsecretarului de Stat pentru Asia, Africa și America latină din MAE.

În perioada 1991-1994 este prim-colaborator la Ambasada României din Republica Islamică Pakistan; în 1994-1999 este ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Socialistă Vietnam. În perioada 1999-2003 este director adjunct, director al Direcției Protocol din MAE.

În 2003-2007 este ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Coreea. În 2007-2008 este ministru plenipotențiar în Direcția Orientul Mijlociu și Africa din cadrul MAE. În 2008-2012 este ministru plenipotențiar în Direcția Asia Pacific din cadrul MAE. În 2012-2019 este însărcinat cu afaceri al României în Vietnam și Regatul Cambodgiei.

Din 2019 a fost consilier pentru politica externă la Camera Deputaților din Parlamentul României, iar din 2021 a fost consilier al președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

A obținut mai multe ordine și medalii, iar Președintele RS Vietnam, Ngyen Phu Trong, i-a acordat Ordinul National „Huu Nghi“, cea mai înaltă distincție oferită unui cetățean străin, pentru întreaga carieră în serviciul relațiilor diplomatice româno-vietnameze.

PUBLICITATE