Drenajul limfatic – proceduri, beneficii și observații


Masajul limfatic a fost descoperit în anul 1930, de către medicul danez Emil Vodder. Iniţial, a fost folosit drept tratament cosmetic, după care i s-au descoperit şi proprietăţile de vindecare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Util în insuficienţa venoasă
Procedura este utilă persoanelor care suferă de insuficienţă venoasă cronică, potrivit lui Ştefan Ignătescu, specialist kinetoterapeut în drenaj limfatic manual.  Drenajul limfatic este recomandat şi persoanelor cu edeme limfatice apărute după traumatisme, după îndepărtarea chirurgicală a sânului (mastectomie) sau a uterului (histerectomie).

În timpul masajului, surplusul de lichid limfatic din zonele afectate este manipulat spre zonele învecinate. Totodată, este de mare ajutor şi femeilor care vor să scape de celulită.

Vezi și Terapia Shockwave, o noutate pe piața medicală, disponbilă în Piatra-Neamț

Combate insomnia
Pe termen lung, drenajul limfatic are un rol de relaxare asupra organismului, de aceea este foarte util persoanelor care suferă de insomnie.

Şi oboseala cronică poate fi combătută cu ajutorul acestei proceduri. Totodată, ajută la întărirea sistemului imunitar, căci stimulează ganglionii limfatici să producă anticorpii atât de necesari organismului în lupta cu diferite infecţii. Este, de asemenea, indicat şi drept tratament cosmetic, căci ajută la reducerea ridurilor şi la vindecarea acneei.

Şi după o extracţie dentară se poate face drenaj limfatic, căci va grăbi vindecarea.

Util în curele de slăbire
Femeile care au rămas cu picioarele umflate după ce au născut pot recurge la acest tip de masaj. Unele femei, în timpul sarcinii, acumulează limfă în exces, din cauza unei compresii puternice a vaselor limfatice mari în anumite zone ale corpului.

Astfel, li se umflă picioarele, problemă cu care multe dintre ele rămân şi după naştere. O pot elimina cu ajutorul drenajului limfatic. Şi persoanele care se află la dietă pot recurge la acest masaj, căci toxinele se elimină mai uşor din organism.

Trebuie efectuat de specialiști
Este foarte important ca persoanele care vor să recurgă la masaj limfatic să meargă numai la centrele cu terapeuţi calificaţi. Durata unei astfel de terapii depinde de tipul de afecţiune şi de evoluţia bolii pacientului, dar, în general, trebuie să fie efectuate cel puţin 10 şedinţe pentru a se vedea rezultatele.

O astfel de şedinţă de masaj limfatic manual poate dura între 20 -25 de minute, pentru masajul efectuat pe anumite zone ale corpului, şi poate ajunge la o oră, pentru persoanele care au nevoie de un drenaj general.
Sfatul specialistului

Contraindicaţii.
Nu este recomandat persoanelor care suferă de infecţii acute cu agenţi patogeni, de edem cardiac, celor care au boli venoase acute, cum este tromboza.

Totodată, la persoanele care au tulburări de ritm cardiac şi hiperfuncţie tiroidiană nu se va face drenajul limfatic al zonei cervicale. Este contraindicat şi în cazul recidivelor unor tumori canceroase, când terapia oncologică are întâietate.

Daniela Pepene – managerul Centrului Medical Katimed

D.M.B.
PUBLICITATE