Baroul Neamț a stabilit organizarea unui protest la nivelul județului Neamț


Consiliul Baroului Neamt, intrunit in sedinta extraordinara din data de 02.06.2016, a analizat continutul afirmatiilor expuse in spatiul public de Ministrul Justitiei, dna Raluca Pruna, fata de Proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995, republicata, pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Fata de acestea, in unanimitate, s-a apreciat ca pozitia Ministrului Justitiei este de natura a aduce grave prejudicii profesiei de avocat, prin manipularea si dezinformarea opiniei publice, incercand sa induca ideea potrivit careia modificarile continute de Proiectul de lege sunt de natura a crea avocatilor o situatie legala „avantajoasa”, denumita in mod artificial „imunitate absoluta”.

Aceasta pozitie a fost exprimata prin alegatii nedocumentate legislativ.

Aprecierile Ministrului Justitiei le consideram ca fiind un atac direct adus principiilor esentiale ale profesiei de avocat, a exercitarii libere si independente ale acesteia, cu consecinta directa in nerespectarea dreptului fundamental la aparare al cetatenilor.

Ofensiva denigratoare generata de aceste afirmatii afecteaza rolul incontestabil al avocatilor in activitatea de infaptuire a justitiei si atinge in mod direct principiul esential al confidentialitatii relatiei avocat – justitiabil.

Consiliul Baroului Neamt adreseaza multumiri Asociatiei Magistratilor din Romania si Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, pentru pozitiile oneste, oportune si profesioniste exprimate fata de incorectitudinea afirmatiilor Ministrului Justitiei.

Consiliul Baroului Neamt se raliaza opiniilor exprimate de organele de conducere ale profesiei si celor exprimate de barourile din cadrul UNBR si facem cunoscut faptul ca Baroul Neamt a stabilit in mod concret organizarea unui protest la nivelul judetului Neamt, prin purtarea de banderole albe in perioada 07-10.06.2016, in instantele de judecata din judetul Neamt, si in parchetele de pe langa instantele din judetul Neamt, scopurile acestui protest fiind :

  • Exprimarea efectiva si publica a nemultumirii fata de opiniile lansate de Ministrul Justitiei asupra Proiectului de modificare a Legii nr. 51/1995, republicata, pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
  • Constientizarea necesitatii reconsiderarii pozitiei profesiei de avocat in actul de justitie, respectarea principiilor esentiale, intereselor legitime si valorilor fundamentale ale acesteia si a celor care o exercita efectiv, precum si nevoia de sprijinire reala prin examinarea tuturor problemelor pe care avocatii le intampina in desfasurarea activitatii obisnuite, cunoscute de organele de conducere ale profesiei, dar si de partenerii de justitie.

 

CONSILIUL BAROULUI NEAMT,
Prin PRODECAN,
ANCUTA SANDU

PUBLICITATE