”Bărbații” din PNL Neamț au luat-o la țintă pe Geanina Cărbunariu, de la Teatrul Tineretului

  • O serie de ieșiri publice, una mai jenantă decât cealaltă ale ”bărbaților adevărați” din PNL Neamț arată cât de jos a ajuns campania electorală în care aceștia sunt implicați. 

  • Între timp, zeci de manageri ai teatrelor din întrega ţară au semnat o scrisoare deschisă în care precizează că este inadmisibil să se mai practice cenzura, iar instituţiile de cultură să fie transformate într-un câmp de luptă electorală (vezi AICI postarea)

O piesă de teatru pusă în scenă de actorii Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț…

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Proaspătul primar, Andrei Carabelea, de la care avem cu toții pretenții că este un altfel de politician, a ieșit public cu o postare agresivă și pe alocuri trivială la adresa conducerii Teatrului Tineretului și a Consiliului Județean:

Am evitat să reacționez pe acest subiect tocmai pentru a nu amplifica scandalul. Dar acum dăm din nou titluri negative ziarelor… Iar limbajul și stilul baronului porno sunt asociate pe nedrept cu un oraș întreg.
Surprinzător și în mod neplăcut, scandalul a pornit de la o piesă propusă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Din capul locului, trebuie să fac precizarea că instituția se află în subordinea Consiliului Județean Neamț, nicidecum a Primăriei Piatra Neamț. Așadar, dezamorsarea problemei nu este în responsabilitatea autorității locale, ci a celei județene…

Primarul Carabelea a primit replica Geaninei Cărbunariu, directorului ”Teatrului Tineretului”, dar și a mai multor persoane care au l-au taxat pe proaspătului primar pentru postarea nefericită:

Geanina Cărbunariu: ”Stimate dle primar, sunt foarte întristată să văd că și dvs. vă pronunțați asupra unui spectacol pe care nu l-ați văzut.
Vă pun aici linkul către el, e pe internet, la liber, de o zi, și toți nemțenii care au dorit să afle adevărul au putut vedea ce-a produs TT. Știu că nu l-ați văzut, fiindcă altfel ați fi știut că nu conține nici „vulgarități”, nici „senzaționalisme”.
Asta, dacă nu considerați (și știu că nu o faceți) un senzaționalism faptul că România are cel mai mare număr de mame minore din Europa. Teatrul Tineretului nu e condus de PSD și nici de un alt partid, e o instituție a comunității, iar eu sunt non-partinică.

Teatrul va trebui să slujească această comunitate și după plecarea mea, de aceea v-aș ruga mult, pe dvs. și pe toți politicienii, să nu băgați instituția noastră în dispute și manipulări de campanie. Să n-o politizați.

Oricât ar părea de ciudat pentru unii, noi nu facem niciodată, absolut niciodată, politică de partid. Singura noastră politică e cea a artei. Aș aprecia o părere după ce vizionați spectacolul – și o revenire, în spiritul adevărului, asupra acuzelor de limbaj necorespunzător.”

Un alt bărbat politic liberal care a simțit nevoia să se facă cunoscut (pentru că este în campanie electorală) și să-și arate mușchii în fața directorului Teatrului Tineretului, este Dan Oniciuc, directorul Colegiului Național Petru Rareș.

Acesta a declarat că ”este vorba despre simplă vulgaritate de limbaj, nepermisă într-o astfel de instituție culturală, cum este teatrul, indiferent care este audiența sau curentul în care dorește să se înscrie…

Geanina Cărbunariu a ținut să-i amintească domnului Oniciuc câteva lucruri: ”Domnul Dan Oniciuc, într-una din calitățile lui (nu știu care din ele) de profesor de fizică, director al Colegiului National Petru Rareș sau candidat politic, ne acuză pe mine și Teatrul Tineretului de diverse „abateri culturale”.

Răspunsul meu e mai jos – cu rugămintea ca încercarea de exploatare politică a TT în lupta electorală să înceteze. Știați cât de grav este “ce se întâmpla la TT” și anul trecut când ați venit sa solicitați direcțiunii parteneriatul pentru organizarea Galei Petru Rareș?

Știați cine sunt și in ce direcție conduc instituția și atunci când mi-ați oferit un premiu surpriza in cadrul Galei? Știați cu cine discutați atunci când m-ați rugat sa va “trimit” un actor de la Teatru care sa lucreze cu elevii Colegiului National Petru Rareș cu scopul de “a face performanța și a lua premii la concursuri de teatru” (cuvintele va aparțin)?

Evident, nu v-am “trimis” nici un actor, pentru ca instituția nu este agenție de plasare a forței de munca, însă v-am asigurat ca, pentru liceeni, TT oferă o mulțime de programe și de proiecte pe tot parcursul stagiunii.

Dacă tot ne referim la limbaj și la cultura, poate ii rugați frumos pe cei care chiar merg la teatru, începând cu liceenii, sa va explice de ce formula “spectacol dramaturgic” este incorecta și nu are sens sa o folosim, mai ales când pretindem ca noi suntem oameni de cultura și alții nu.

In ceea ce privește premiul pe care mi l-ați oferit acum un an, va rog frumos sa îmi spuneti unde as putea sa vi-l returnez: la Colegiul National Petru Rareș sau la sediul PNL?

Inspectorul Școlar General, Mihai Obreja, a fost și el ”îndemnat”, la fel ca ceilalți, de conducerea PNL Neamț să reacționeze la piesa de teatru cu pricina: „Avem un ordin de ministru al Educaţiei, care e foarte clar în privinţa activităţilor şcolare şi extraşcolare organizate sau girate de şcoli.

Această piesă intră în contadicţie flagrantă şi cu Regulamentele şcolare şi chiar cu Legea Educaţiei. Deci nu putem permite ca astfel de proiecte indiferent de scopul declarat oficial, dar cu un limbaj licenţios, extrem de licenţios, să implice școala.”

Cert este că liberalii, în lipsa unor lucruri mărețe cu care ar putea să iasă public pentru că sunt de un an de zile la guvernare, caută subiecte de can-can sau de senzație cu care să umple spațiul public.

Interesant este că marii lideri – Mugurel Cozmanciuc și Eugen Țapu-Nazare stau pitiți, punându-i pe alții să atace tot ce nu e PNL în județul Neamț.

Mai multe pe acest subiect puteți citi AICI

Aici puteți viziona spectacolul: https://vimeo.com/478973523
PUBLICITATE