Bărbat din Neamț, înșelat cu 4.600 de lei cu acțiuni la Hidroelectrica

Înșelăciunea sub pretextul unor investiții în acțiuni la Hidroelectrica a lăsat un bărbat din Neamț cu un prejudiciu financiar semnificativ. Polițiștii investighează cazul, care include și tentative ilegale de a accesa conturile bancare ale victimei, împiedicate la timp de intervenția unității bancare.

La data de 21 februarie, un bărbat de 67 de ani a raportat la Poliția municipiului Roman că a fost victima unei înșelăciuni, creându-i un prejudiciu financiar de aproximativ 4.600 de lei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„La data de 21 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați de către un bărbat, în vârstă de 67 de ani, din Secuienii Noi, cu privire la faptul că a fost victima unei înșelăciuni.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat faptul că, sub pretextul unor investiții în acțiuni Hidroelectrica, persoane necunoscute l-ar fi înșelat, creând-ui acestuia un prejudiciu în sumă de aproximativ 4.600 de lei.” – a transmis Poliția Neamț

Într-o încercare ulterioară de a amplifica daunele, infractorii au accesat ilegal telefonul mobil al victimei, încercând să realizeze operațiuni financiare frauduloase.

„În cadrul aceleiași rezoluții infracționale, aceștia i-ar fi accesat în mod ilegal telefonul mobil, încercând să efectueze operațiuni financiare în mod fraudulos din conturile deschise pe numele persoanei vătămate. Din fericire, reprezentanții unității bancare au intervenit la timp, prevenind retragerea sumelor de bani, din conturile persoanei vătămate.

În cauză a fost întocmit dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciunea, tentativă la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și accesul ilegal la un sistem informatic.” – a mai precizat Poliția Neamț

Pentru că în ultimul timp, din ce în ce mai multe persoane accesează link-uri care le promit investiții avantajoase, devenind victime ale fraudelor informatice, Poliția Neamț a transmis câteva sfaturi care pot preveni să deveniți victima unei astfel de infracțiuni.

„Obiectivul principal al persoanelor cu intenții infracționale este obținerea accesului la banii din conturile dumneavoastră.

Pentru a reuși, aceștia au nevoie de numele dumneavoastră de utilizator/ ID de logare şi parolă de la aplicația de Mobile Banking. Cea mai des întâlnită metodă este instalarea unor programe de acces de la distanță.

Acest lucru se poate întâmpla destul de uşor dacă dați click pe aceste reclame sau link-uri din e-mail-uri false. 

În cele mai multe cazuri,  următorul pas este primirea unui apel prin care vi se va prezenta opţiunea de instalare a unei astfel de aplicații pe telefonul mobil. Astfel obțin acces la toate datele din telefonul tău și pot iniția plăți şi transferuri.

Aceasta este una dintre metodele folosite, însă o altă metodă este apelul tradițional, numit şi spoofing.

Astfel puteți fi apelat de pe numerele de call center şi puteți fi informat de exemplu, despre aprobarea unui credit pentru care au nevoie de datele dumneavoastră personale – printre care şi datele cardului pentru a face viramentul. Obiectivul este acela de a obține datele și acces la aplicația dumneavoastră de Mobile Banking.

Dacă iți este promis un câștig rapid printr-o investiție sau acceptarea unei moșteniri, fii prudent.

Trebuie să fii atent la link-uri. Link-urile false nu au URL scurt și nici uzual.

Nu oferi nimănui datele cardului sau orice date cu caracter personal.”

PUBLICITATE