Bărbat din Neamț, infectat cu hantavirus, o boală infecțioasă rară

Un bărbat în vârstă de 72 de ani, din judeţul Neamţ, a ajuns în stare foarte gravă la spital, unde a fost diagnosticat cu hantavirus, o boală infecţioasă rară.

Bărbatul a ajuns inițial la Spitalul din Târgu-Neamţ cu stări de greaţă, vărsături, şi o stare generală proastă, cu anurie şi hematurie.

De la Târgu-Neamț, a fost transferat la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi unde a fost diagnosticat cu hantavirus.

Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului din Iași, pacientul avea expunere la acest tip de infectare virală. Casa acestuia se află la 50 de metri de pădure. Cu trei săptămâni înainte de debutul simptomelor bolii a fost în pădure la tăiat lemne și este posibil să se fi infectat atunci.

„Este internat în prezent cu o stare generală gravă. Este evaluat în Unitatea de Terapie Intensivă a Clinicii de Nefrologie cu o afectare renală importantă, şi afectare pulmonară şi hepatică. Prognosticul este rezervat în prezent, dar sperăm să apară o îmbunătăţire în următoarele zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului „Dr. C.I. Parhon”.

Hantavirusul este o boală infecţioasă care se transmite de la şobolanii de pădure prin contact cu materiile fecale sau urina acestor animale.

Asta înseamnă că este mai puţin transmisă prin aerosoli şi mai mult prin contact direct, de pe mâini, prin apa sau alimentele contaminate.

Primul astfel de caz diagnosticat la Spitalul Parhon din Iaşi a fost în anul 2008, de atunci fiind confirmate 20 astfel de cazuri. Ultimul caz a fost diagnosticat în 2019.