Bărbat de 22 de ani, membru al unei grupări de crimă organizată, prins de Poliția Neamț


La data de 14 ianuarie, ofițeri de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț au depistat un bărbat de 22 de ani, membru al unei grupări de crimă organizată, specializată în comiterea de tâlhării la magazine de bijuterii și ceasuri de lux din țări ale Uniunii Europene.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Surse din Poliţie au declarat pentru telegrafonline.ro, că bărbatul prins în judeţul Neamţ este Olivian Mihai Stănică, membru al grupării „Academia infractorilor„, care era căutat din 23 aprilie 2015, după ce, la percheziţiile care au avut loc atunci, nu a fost găsit pentru a fi ridicat şi dus la audieri.
Potrivit surselor citate, anchetatorii îl monitorizau de mai mult timp pe Olivian Mihai Stănică, reuşind să îl localizeze în judeţul Neamţ, prin intermediul mesajelor şi postărilor acestuia pe internet.

Persoana depistată se sustrăgea urmăririi penale, fiind căutat în baza unui mandat de aducere, emis de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism — Structura Centrală.

Polițiștii din cadrul Direcție de Investigații Criminale — Inspectoratul General al Poliției Române l-au preluat și condus la sediul D.I.I.C.O.T., unde i-a fost adusă la cunoștință calitatea de inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de ‘aderare și sprijinire a unui grup criminal organizat, faptă prevăzută și pedepsită de art. 367 Cod penal și favorizarea făptuitorului, faptă prevăzută și pedepsită de art. 269 Cod penal.

Cel în cauză a fost reținut pentru 24 ore, urmând să fie prezentat Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă.


La data de 23 aprilie 2015, peste 200 de polițiști din cadrul structurilor de specialitate ale Inspectoratului General al Poliției Române au efectuat 52 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Iași, Neamț, Vrancea și a municipiului București, la membrii unei grupări infracționale specializate în jafuri cu violență la magazine de bijuterii și ceasuri de lux din mai multe state europene, printre care Marea Britanie, Franța, Belgia, Italia, Andorra.

La acțiune au fost angrenați polițiști ai Direcției de Investigații Criminale, ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Institutului Național de Criminalistică, de la brigăzile de combatere a criminalității organizate din Bacău și Iași, serviciile de combatere a criminalității organizate din Neamț și Vrancea, precum și de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, I.P.J. Neamț, I.P.J. Bacău, I.P.J. Iași și I.P.J. Vrancea.

Polițiștii au pus atunci în executare 26 de mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la audieri și pentru dispunerea măsurilor legale. De asemenea, au fost ridicate mai multe bunuri asemănătoare cu cele sustrase în urma comiterii faptelor ilicite.

Prejudiciul total cauzat este estimat la 10 milioane de euro. Membrii grupării ar fi punctat mai întâi magazinele de bijuterii ce urmau a fi jefuite, după care s-ar fi documentat cu privire la măsurile de protecție, stabilind posibilități de atac, trasee de fugă și locul în care puteau lăsa temporar bunurile sustrase.

Astfel, odată stabilite țintele, membrii grupului se organizau în așa fel încât să poată avea acces în magazinele de bijuterii vizate, acestea fiind de obicei protejate prin două uși securizate, astfel că la intrare se prezentau doi dintre membrii grupului, uneori deghizați în femei, pentru a-i determina pe proprietari să deschidă prima ușă de acces, magazinele respective fiind dotate în general cu două uși de acces tocmai pentru a împiedica jafurile.

Ulterior, alți membri ai grupării pătrundeau mascați, prin forță, după care, prin utilizarea violențelor și sub amenințare, sustrăgeau ceasuri și bijuterii, ulterior dispărând pe rute diferite, abandonând la locul faptei uneltele folosite și aruncând în locurile prestabilite sacii cu bunurile sustrase.

De obicei, fapta nu dura mai mult de 60 de secunde, iar ulterior comiterii acesteia toți executanții părăseau locul faptei, bunurile fiind transferate liderului grupării, pentru valorificare ulterioară.

Cei în cauză ar fi ascuns bunurile în gropi săpate anterior pe rutele de fugă și ar fi folosit pubele de gunoi manevrate de alți membri ai grupării.

De asemenea, pentru a nu fi depistați, membrii grupului ar fi folosit cagule, elemente pentru deghizare chiar și în persoane de sex opus și ar fi folosit pentru a pătrunde în magazine forța fizică asupra proprietarilor, inclusiv prin folosirea de arme albe sau obiecte contondente.

Din anchetă a rezultat faptul că gruparea infracțională era organizată pe criterii militare, cu o ierarhie clar stabilită (,,soldați’, ,,ofițeri’, ,,comandant’), existând obligații și sancțiuni pentru membri, toate acestea fiind cuprinse într-un regulament scris, care era prezentat fiecărui nou recrut. Recruții urmau un antrenament fizic și psihic, întocmindu-li-se un dosar, care cuprindea: nume, prenume, date despre familia recrutului, cazier, copie a cărții de identitate, înălțime, greutate, date medicale, fotografie, amprente și fire de păr pentru ADN.

Pe lângă activitățile de urmărire penală desfășurate în România, încă din 2013, cu sprijinul Europol, s-au desfășurat activități de cooperare judiciară internațională în materie penală în cadrul unor echipe comune de anchetă româno-britanice (JIT — Joint Investigation Team) constituite în cadrul acestui dosar, la care au participat și reprezentați ai altor state vizate de criminalitatea atribuită grupării criminale itinerante cercetate, respectiv Belgia, Franța, Olanda, Spania, Croația, Slovenia și Ungaria.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și al S.R.I.

Comunicat IGPR

PUBLICITATE