Băiețel de 3 ani, primul caz de rujeolă din Neamț din ultimii 3 ani

Primul caz de rujeolă din județul Neamț a fost confirmat recent la un băiețel de 3 ani din Roman. Neimunizat ROR, copilul a fost internat la Spitalul Municipal de Urgență Roman cu simptome de rujeolă, dar a avut o evoluție favorabilă.

„Copilul a fost externat, cu evoluție favorabilă.” – a precizat DSP Neamț

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Acesta este primul caz în județ în ultimii trei ani, determinând autoritățile să efectueze anchetă epidemiologică și să anunțe medicul de familie pentru aplicarea măsurilor antiepidemice.

Conform procedurilor, a fost efectuată ancheta epidemiologica cu depistarea contacților direcți, anunțarea medicului de familie in vederea aplicării masurilor antiepidemice.

În cadrul anchetei epidemiologice au fost identificați 2 copii, care au intrat în contacți direct cu băiețelul, nevaccinați.

Unul dintre copii a fost vaccinat ROR iar al doilea, în vârstă de 11 luni, nu a putut fi vaccinat întrucât prezenta simptome specifice unei afecțiuni respiratorii și este monitorizat de către medicul de familie.” – a transmis DSP Neamț

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național și a luat măsuri suplimentare pentru limitarea răspândirii bolii.

Ca măsură de limitare a efectelor epidemiei, Ministerul Sănătății a decis efectuarea unei doze suplimentare copiilor cu vârste între 9-11 luni.

Potrivit DSP, doza suplimentară, administrată înaintea vârstei de 12 luni este considerată „doza 0” și nu este luată în considerare la evaluarea acoperirii vaccinale cu două doze de vaccin ROR.

De asemenea, au fost instituite și următoarele măsuri:
• Recuperarea la vaccinarea ROR pentru copiii cu vârste între 1-4 ani nevaccinați.
• Recuperarea la vaccinarea ROR pentru copiii cu vârste între 5-14 ani nevaccinați sau care nu au schemă de vaccinare completă, respectiv 2 doze de vaccin ROR.

Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Vaccinul ROR este sigur și eficace și are foarte puține efecte secundare.

Pentru protecția maximă este nevoie de două doze de vaccin. Vaccinul ROR se administrează de rutină conform Calendarului național de vaccinare la vârsta de 1 an și 5 ani, în cabinetul medicului de familie, tuturor copiilor, cu sau fără certificat de naștere

În județul Neamț există doze suficiente de vaccin ROR, atât în stocul DSPJ Neamț cât și al cabinetelor de medicină de familie.

„În județul Neamț, de la declararea epidemiei naționale de rujeolă, au fost imunizați: la grupa de vârstă 9-11 luni, 79 copii eligibili cu doza zero, din 465 catagrafiați.

La grupa de 12 luni au fost imunizați împotriva ROR, 308 de copii din 2.359 catagrafiați, în timp ce la categoria de vârstă de 5 ani sunt înregistrați 247 copii vaccinați din 3.961 catagrafiați.

Din 2020 si pana in prezent a scăzut rata de vaccinare cu vaccinul ROR. În 2020 a fost 83,22%, în 2021 – 79,21%, în 2022 – 77,52% și în 2023 – 49,31%.” – mai spun reprezentanții DSP

PUBLICITATE