BAC 2016. Mâine începe prima probă scrisă. Ce nu au voie să facă elevii în examen


Luni încep probele scrise ale bacalaureatului cu examenul la limba şi literatura română. La nivel național, peste 137 000 de absolvenţi de liceu, majoritatea din promoţia de anul acesta, participă la examenul maturităţii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Calendarul probelor
4 iulie 2016 – Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa
5 iulie 2016 – Limba si literatura materna  proba E)b) – proba scrisa
6 iulie 2016 – Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa
8 iulie 2016 – Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa
12 iulie 2016 – Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00)
12 iulie 2016  – Depunerea contestatiilor (orele 16:00 – 20:00)
13 – 15 iulie 2016 – Rezolvarea contestatiilor
16 iulie 2016 – Afisarea rezultatelor finale

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ:
– sa sustina toate probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale
– sa sustina toate probele  scrise si nota 5 la fiecare dintre acestea;
– sa obtina media 6 cel putin, la probele scrise.

În Neamț, în sesiunea iunie –  iulie 2016, a examenului de bacalaureat, s-au înscris 3617 absolvenţi din care: 3227 din seria curentă şi 390 din promoţii anterioare.

Pentru probele scrise situaţia se prezintă astfel :
– Pentru proba E)a) – limba şi literatura română s-au înscris 3405 de candidaţi;
– Pentru proba E)c) – s-au înscris 3392 de candidaţi, dintre care 2469 susţin proba la matematică şi 923 la istorie;
– Pentru proba E)d) – s-au înscris 3430 de candidaţi, dintre care 144 susţin proba la fizică, 1325 la biologie, 146 la chimie, 1167 la geografie, 325 la logică, 27 la psihologie, 24 la economie, 7 la filozofie, 55 la sociologie şi 210 la informatică.

Sunt organizate 12 centre de examen, dintre care la 2 sunt subcomisii şi un centru de evaluare după cum urmează :
– Liceul Carol I Bicaz – 282 de candidaţi, cu subcomisie la Liceul „Mihail Sadoveanu” Borca;
– Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra-Neamţ – 220 de candidaţi;
– Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” Piatra-Neamţ – 358 de candidaţi;
– Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ – 300 de candidaţi;
– Liceul Tehnologic Economic – Administrativ Piatra-Neamţ – 395 de candidaţi;
– Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamţ – 356 de candidaţi;
– Colegiul Naţional „Roman Vodă” Roman – 388 de candidaţi, cu subcomisie la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani;
– Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman – 218 de candidaţi;
– Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman – 246 de candidaţi;
– Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman – 204 de candidaţi;
– Liceul „Vasile Conta” Târgu – Neamţ – 343 de candidaţi;
– Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Târgu-Neamţ – 307 de candidaţi;

Ce nu au voie să facă elevii în examen: Lista lucrurilor interzise la BAC 2016

– Candidații la Bacalaureat vor semna un proces-verbal, în sala de examen înainte de probă, prin care menționează că știu că dacă vor copia sau încearcă sa copieze vor fi dați afara din BAC și nu vor mai putea participa la următoarele 2 sesiuni de Bacalaureat.
– Elevii NU au voie sa intre în sala de examen cu: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete. Nu au voie sa aibă asupra lor, în îmbrăcăminte, în încălțăminte, în penare sau în bănci manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, telefoane mobile, căști audio, calculatoare.
– Elevii sunt obligați să: lase obiectele interzise în sala de depozitare a obiectelor personale.
– Ce pățesc elevii care refuză să-și depoziteze obiectele interzise în examen: candidații care refuză depozitarea ghiozdanelor, rucsacurilor, sacoșelor, poșetelor, cărților în sala stabilită de comisia de bacalaureat NU vor fi primiți în examen.
– Elevii NU au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul și nici să schimbe intre ei foi de lucrare, ciorne, notițe sau orice alte materiale care pot fi folosite la rezolvarea subiectelor.
– Ce li se întâmplă candidaților care încalcă regulile în timpul examenului: sunt eliminați din examen, indiferent dacă au copiat sau au încercat să copieze, nu mai pot să participe la probele următoare din BAC, în sesiunile următoare nu le vor fi recunoscute notele obținute la probele susținute înainte de eliminare – nici la probele de evaluare a competentelor lingvistice și digitale -, NU mai au dreptul sa participe la următoarele 2 sesiuni ale Bacalauratului.

Extras din metodologie

  • La şedinţa publică de stabilire a comisiilor din centrele de examen participă cu statut de invitaţi reprezentanţi ai Consiliului judeţean al elevilor, ai asociaţiilor de părinţi, ai sindicatelor şi ai presei scrise şi audiovizuale.
  • În procesul de evaluare a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor diferenţa dintre notele celor doi evaluatori acceptată este de cel mult 0,5 puncte (faţă de 1 punct).
  • Se interzice accesul candidaţilor în sălile de examen cu : ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete – acestea vor fi lăsate la sălile de depozitare.
  • De asemenea, se interzice candidaţilor să aibă asupra lor : manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidaţi, etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • Comisia din centrul de examen verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraudă, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv.
  • În fiecare centru de examen va exista un responsabil cu activitatea de monitorizare audio-video, din altă unitate şcolară.
  • Transportul lucrărilor scrise din centrul judeţean de bacalaureat în judeţul desemnat de MENCŞ, pentru evaluarea lucrărilor va fi asigurat de lucrători ai MAI.

Mult succes!

PUBLICITATE