20 martie 2024: Azi e echinocțiul de primăvară. Vezi când se schimbă ora

Dupa „Mărțișor”, „Babe” și „Mosi”, când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii deși luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă, ne apropiem de momentul echinocțiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice.

El se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Din moment ce ziua și noaptea au aproape aceași durată – 12 ore – peste tot în lume, evenimentul este numit echinocțiu, care în latină înseamnă „noapte egală” (equi – egal , nox – noapte). În realitate însă, echinocțiile nu au exact 12 ore de zi lumină.

Echinocțiul de martie marchează momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc, linia imaginara de deasupra ecuatorului Pământului, de la sud la nord.

Acest fenomen se produce în fiecare an pe 19, 20 sau 21 martie.

Anul acesta echinocțiul de primăvară are loc astăzi, 20 martie, la ora 05:06, ora României.

Durata zilei (față de cea a nopții) va continua să crească, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 20 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

Când se schimbă ora

Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie, adică în noaptea de 30 spre 31 martie 2024, când ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3:00 devenind ora 4:00.

Adică, „dormim mai puțin” cu o oră, iar 31 martie 2023 este cea mai scurtă zi a anului, având 23 de ore.

PUBLICITATE